Ei mennyt Moskovaan viisi vuotta sitten – Norjan pääministeri ei saanut nyt kutsua juhliin lainkaan - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Ei mennyt Moskovaan viisi vuotta sitten – Norjan pääministeri ei saanut nyt kutsua juhliin lainkaan

Norjan pääministeri Erna Solberg ei ole toistaiseksi saanut kutsua Moskovaan toisen maailmansodan päättymisen 75-vuotisjuhlaan.

Tiedon kutsun puuttumisesta vahvistaa Barents Observer -verkkosivustolle pääministerin kanslian edustaja Anne Nordskog.

Erna Solberg oli 68 muun valtiojohtajan tavoin kutsuttu Moskovassa viisi vuotta sitten järjestettyyn maailmansodan päättymisen 70-vuotistapahtumaan. Tuolloin hän jätti osallistumatta tilaisuuteen kannanottona Krimin valtaukseen ja Itä-Ukrainan sotaan.

Norja oli viisi vuotta sitten toki edustettuna tapahtumassa, mutta vain suurlähettilästasolla. Myös useiden muiden maiden johtajat boikotoivat tilaisuutta kansainväliseen tilanteeseen vedoten ja lähettivät juhlaan suurlähettiläänsä.

Maailmansodan päättymisen vuosijuhlalla on Venäjällä suuri merkitys. Esimerkiksi presidentti Vladimr Putin on tähdentänyt natsi-Saksasta saadun voiton tärkeyttä.

Ensi toukokuussa Punaisella Torilla järjestettävään muistojuhlaan ja paraatiin ovat kutsun jo saaneet ainakin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Barents Observerin mukaan 75-vuotisjuhlien järjestelykomitea ei ole reagoinut sen yrityksiin saada vastaus kysymykseen, lähetetäänkö kutsuja mahdollisesti vielä myöhemmin.

Lue lisää

Vaappu otti parhaiten Namsen-lohijoella Norjassa: "Neljä kalaa omassa veneessä, kaksi pääsi karkuun"

Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa

Noin 60-vuotias suomalaismies kuoli sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa

Ruotsalaisturistit luikkivat yön aikana Norjan rajan yli, kun poliisin silmä välttää