Ulkomaat

Iranissa pudonneessa ukrainalaiskoneessa oli tekninen ongelma, sanovat Iranin viranomaiset

Vain hieman ennen koneen maahansyöksyä Iran teki ohjusiskuja Yhdysvaltain joukkoja vastaan Irakissa.
Keskiviikkona tapahtunut Ukraine International Airlinesin matkustajakoneen maahansyöksy tappoi kaikki koneessa olleet 176 ihmistä. LEHTIKUVA/AFP

Iranissa pudonneessa ukrainalaiskoneessa oli tekninen ongelma, sanotaan Iranin siviili-ilmailuviranomaisten alustavassa onnettomuustutkintaraportissa. Raporttiin haastateltujen silminnäkijöiden mukaan koneessa oli nähty liekkejä sen ollessa vielä ilmassa. Kone oli kääntynyt takaisin kohti lentokenttää ennen maahansyöksyä.

Keskiviikkoinen Ukraine International Airlinesin (UIA) matkustajakoneen maahansyöksy tappoi kaikki koneessa olleet 176 ihmistä.

Raportin mukaan kone katosi tutkasta noustuaan 2 400 metrin korkeuteen. Lentäjältä ei saatu viestiä poikkeuksellisista olosuhteista.

"Silminnäkijöiden mukaan koneessa nähtiin liekkejä, joiden roihu voimistui", raportissa kerrotaan.

Viranomaiset kertovat haastatelleensa tutkinnassa sekä maassa olleita että ukrainalaiskoneen yllä lentäneessä koneessa olleita ihmisiä.

UIA:n Boeing 737 -kone nousi ilmaan Khomeinin lentokentältä aikaisin keskiviikkona paikallista aikaa. Sen oli määrä lentää Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Vain hieman ennen koneen maahansyöksyä Iran teki ohjusiskuja Yhdysvaltain joukkoja vastaan Irakissa vastatoimena sille, että Yhdysvallat oli surmannut lennokki-iskulla iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin.

Ukrainan mukaan koneen kyydissä olleista 82 oli iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia, kymmenen ruotsalaisia, neljä afganistanilaisia, kolme saksalaisia ja kolme brittejä. Ukrainalaisuhrien joukossa on yhdeksän miehistön jäsentä. Noin 30 uhreista kuului Kanadan Edmontonin iranilaisyhteisöön.

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei on esittänyt surunvalittelut läheisensä menettäneille.

Muun muassa Yhdysvallat ja Kanada ovat vaatineet onnettomuudesta perusteellista tutkintaa. Alustavien tietojen mukaan tapahtuneeseen ei näytä liittyvän rikosta.

Iranin siviili-ilmailun johtaja Ali Abedzadeh on sanonut Iranin tekevän yhteistyötä tutkinnassa Ukrainan kanssa. Koneen mustia laatikoita ei kuitenkaan luovuteta Yhdysvaltoihin. Iranin ja Yhdysvaltojen välillä ei ole ollut diplomaattisuhteita 40 vuoteen.

Ilmailualan asiantuntijoiden mukaan vain muutamat maat kykenevät analysoimaan mustia laatikoita. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Britannia, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

UIA:n mukaan onnettomuuskone oli valmistettu vuonna 2016 ja se oli tarkastettu vain kaksi päivää ennen maahansyöksyä.

Ukrainassa presidentti Volodymyr Zelenskyi on julistanut kansallisen surupäivän. Zelenskyi kertoo asiasta videoviestillä virallisella Facebook-sivullaan.

Maahansyöksyssä kuolleista 11:n on kerrottu olleen ukrainalaisia, joukossa yhdeksän miehistön jäsentä.

Zelenskyi keskeytti vierailunsa Omanissa ja palasi Ukrainaan onnettomuuden jälkeen. Kyseessä oli ensimmäinen kuolonuhreja aiheuttanut maahansyöksy Ukrainan suurimman lentoyhtiön historiassa.

"Ukrainalle tärkeintä on selvittää katastrofin syyt. Epäilemättä saamme selvitettyä totuuden", Zelenskyi toteaa videolla.

Noin 45 ukrainalaista turvallisuusviranomaista ja asiantuntijaa on lentänyt Teheraniin osallistumaan tapauksen tutkintaan. Zelenskyin mukaan asiantuntijat aikovat myös tutkia Iranin viranomaisten löytämät mustat laatikot. Lisäksi asiantuntijat pyrkivät tunnistamaan ukrainalaisuhrien ruumiit, jotta ne voidaan toimittaa takaisin Ukrainaan.

Presidentti on pyytänyt kansalaisia olemaan spekuloimatta onnettomuuden syitä ja pysymään erossa salaliittoteorioista.

Lue lisää

Koronan iskut lentoyhtiöihin jatkuvat – British Airways lopettaa jumbojeteillä lentämisen

Boeingin Super Hornet päättää Suomen hävittäjätestit

Yli sata yhdysvaltalaissotilasta loukkaantui Iranin iskussa tammikuussa – saivat aivovammoja

Yhdysvaltain sotilasjohto myöntää: Iranin viime viikon iskuissa vammoja 11 amerikkalaissotilaalle