Pääministeri Marin vierailee Tallinnassa – tapaa Viron pääministeri Jüri Rataksen ja presidentti Kaljulaidin - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Pääministeri Marin vierailee Tallinnassa – tapaa Viron pääministeri Jüri Rataksen ja presidentti Kaljulaidin

Keskusteluissa korostunevat energiakysymykset, digitalisaatio ja turismi.
Tallinnassa vierailun päätteeksi pääministeri Sanna Marin tekee kohteliaisuuskäynnin presidentti Kersti Kaljulaidin luokse. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Tallinnassa Viron pääministeri Jüri Rataksen.

Vierailun agendalla on liuta asioita, mutta tärkeintä on pääministerien tutustuminen toisiinsa.

Vierailulla keskustellaan ainakin Viron ja Suomen kahdenvälisistä suhteista. Marinin esikunnasta kerrotaan STT:lle, että keskusteluissa korostunevat energiakysymykset, digitalisaatio ja turismi.

Suomen kannalta vierailu on erityisen kiinnostava, sillä Suomi ei ole enää EU:n puheenjohtajamaa. Suomi on ollut aiemmin puheenjohtajavaltiona Virossa edistämässä rahoituskehysneuvotteluita, mutta nyt Viron kanssa keskustellaan kansallinen hattu päässä. Suomi ei ole puheenjohtajuutensa takia muodostanut kaikkiin EU-kysymyksiin vielä kansallisia kantoja.

"Olemme kiinnostuneita kuulemaan Viron näkemyksiä ja arvioita. Kannanmuodostuksemme kannalta on tärkeää keskustella meidän läheisimpien EU-kumppaneiden kanssa", esikunnasta kerrotaan.

EU-asioista keskusteluun noussee monivuotinen rahoituskehys, EU:n laajentuminen sekä tietenkin brexit. Myös ilmastopolitiikka ja Itämeren alueen turvallisuus nousevat todennäköisesti esille.

Viro on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen kaudella 2020–2021, joten Viron näkemykset kansainväliseen vakauteen ja rauhaan liittyen ovat Suomelle erityisen tärkeitä ja ne vaikuttavat myös Suomeen.

"Olemme Viron kanssa hyvin samanmielisiä. On hyvin kiinnostavaa kuulla Viron näkemyksiä rauhasta ja vakaudesta kuten Lähi-idän tilanteesta", esikunnasta sanotaan.

Tallinnassa vierailun päätteeksi pääministeri Marin tekee kohteliaisuuskäynnin presidentti Kersti Kaljulaidin luokse. Kyseessä on pääasiassa Marinin esittelykäynti, mutta myös Kaljulaidin kanssa keskusteluissa nousee todennäköisesti esille kansainväliset ja kahdenväliset suhteet.

Viron ja Suomen välit ovat nousseet Marinin lyhyen pääministerikauden aikana näyttävästi tapetille myös kansainvälisesti, kun Viron sisäministeri Mart Helme kutsui radiohaastattelussa Marinia myyjätyttöseksi ja kyseenalaisti muutenkin Suomen hallituksen pätevyyttä.

Pian Helmen lausuntojen jälkeen Viron presidentti Kaljulaid pyysi anteeksi presidentti Sauli Niinistöltä lausuntoja Marinista. Lisäksi Kaljulaid antoi Postimees-lehdelle haastattelun, jossa kertoi tiedustelleensa pääministeri Ratakselta, voisiko sisäministerin vaihtaa. Kaljulaidin mukaan hallitus on uhka maan perustuslailliselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Helme pyysi hieman ennen Kaljulaidin ulostuloa myös itse anteeksi Marinilta. Helmen mukaan hänen lausuntonsa Marinista on tulkittu väärin ja hän halusi todellisuudessa antaa "tunnustusta" Marinille.

Sisäministeri ei mennyt vaihtoon, mutta hänen luottamuksestaan äänestettiin. Marinin esikunnasta sanotaan, että asia on heidän osaltaan loppuun käsitelty.

Lue lisää

Kulmuni MT:lle: Vaikeita päätöksiä ei kannata juosta karkuun

Hallitus neuvottelee jälleen rajapäätöksistä – Ohisalo suosittelee edelleen kotimaan matkailua

Sisäministerin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät saa jalkapantoja – keskustan Mikko Kärnä: "Meillä on hallituskriisi"

Pääministeri Marin kommentoi sisäministeri Ohisalon puheita jalkapannoista Twitterissä – "Hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan"