Ulkomaat

New York Times -lehden julkaisemalla videolla näkyy, kuinka ohjus ilmeisesti osuu lentokoneeseen Iranissa

Onnettomuutta tutkivat tahot eivät ole vielä kommentoineet onnettomuuden syytä.
Ukrainalainen matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen. LEHTIKUVA/AFP

New York Times -lehti on saanut haltuunsa videon, jossa ilmeisesti näkyy Iranin ohjuksen osuminen lentokoneeseen Iranissa lähellä Teheranin lentokenttää. Ukrainalainen matkustajakone lakkasi keskiviikkona samalla alueella lähettämästä signaalia ennen kuin se putosi. New York Times on tarkistanut, että video on aito.

Videolla kuuluu räjähdys, kun ohjus osuu koneeseen, mutta kone ei räjähdä. Lehti on määritellyt, että räjähdyksen jälkeen kone jatkoi lentämistä useita minuutteja ja kääntyi takaisin kohti lentokenttää.

Videolta saatavat visuaaliset ja äänijohtolangat sopivat yhteen ukrainalaiskoneen lentoratatietojen ja putoamisalueelta saatujen satelliittikuvien kanssa. Satelliittikuvat on otettu torstaina, ja ne toimitti New York Timesille avaruusteknologiayritys Maxar Technologies.

Videolla kuluu noin 10 sekuntia räjähdyksen aiheuttaman valovälähdyksen ja räjähdysäänen välillä. Äänen viive tarkoittaa lehden mukaan, että kone oli tapahtumahetkellä hieman yli kolmen kilometrin päässä kamerasta. Tämä sopii yhteen ukrainalaiskoneen lentoradan kanssa. Sen on tallentanut lentoja jäljittävä FlightRadar24. Videolla näkyvät rakennukset vastaavat rakennuksia, joita näkyy samalta alueelta otetuissa satelliittikuvissa.

Iranin johto on pyytänyt Kanadaa jakamaan kanssaan tiedustelutiedot, joiden mukaan Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Lisäksi Iranin ulkoministeriö on kutsunut lentokonevalmistaja Boeingin mukaan tutkimaan koneen maahansyöksyä. Myös Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta (NTSB) ilmoitti osallistuvansa tutkintaan.

Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa NTSB kertoi saaneensa Iranilta virallisen ilmoituksen maahansyöksystä.

"Kuten missään tutkimuksissa, joissa NTSB on mukana, virasto ei spekuloi onnettomuuden syitä", lausunnossa todetaan.

Lautakunnan mukaan Iran johtaa tutkintaa.

Myös Kanadan viranomaiset kertoivat hyväksyneensä iranilaisviranomaisilta saamansa kutsun osallistua turman tutkintaan.

Ukrainalainen matkustajakone putosi Iranin Teheranissa keskiviikkona pian lentoonlähtönsä jälkeen. Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin lähteiden mukaan Iran ampui konetta kahdella ilmatorjuntaohjuksella.

Myös Kanadan pääministerin Justin Trudeaun mukaan Iranissa pudonnut ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas. Trudeau on kertonut, että heillä on tietoa ja todisteita useista tiedustelulähteistä.

"Tiedämme, että tämä on saattanut olla tahatonta. Kanadalaisilla on kysymyksiä ja he ansaitsevat saada vastauksia", Trudeau sanoi toimittajille.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi myöhään torstai-iltana, että lentokone todennäköisesti ammuttiin alas.

"Nyt olemme saaneet tietoja, joiden mukaan kone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Tämä on hyvin saattanut olla vahinko", Johnson sanoi lausunnossaan.

Turmassa kuoli 63 kanadalaista ja neljä Britannian kansalaista. Lisäksi koneessa oli 82 matkustajaa Iranista, kymmenen Ruotsista, neljä Afganistanista ja kolme Saksasta.

Kanadassa Torontossa sadat ihmiset kokoontuivat torstaina paikallista aikaa hiljaiseen kynttilämielenosoitukseen muistelemaan uhreja ja vaatimaan vastauksia.

"Jonkun täytyy kertoa meille, miksi tämä tapahtui. Kuolleet olivat viattomia ihmisiä", tilaisuuteen osallistunut Yasmin Roshan sanoi.

Hän kertoi menettäneensä ystävänsä turmassa.

Lue lisää

Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"

Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa

Matkustajakone on syöksynyt maahan Pakistanissa, uhreja arvellaan olevan yli sata

Yli sata yhdysvaltalaissotilasta loukkaantui Iranin iskussa tammikuussa – saivat aivovammoja