Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ulkomaat

Kanadan Trudeau: Jos tilanne Iranissa ei olisi kiristynyt, alas ammutun koneen matkustajat olisivat yhä elossa

Pääministerin sormi osoittaa myös Yhdysvaltain toimiin.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau syytti osin jännitteiden kiristymisestä naapurimaa Yhdysvaltoja. LEHTIKUVA / AFP

Iranissa alas ammutun lentokoneen matkustajat olisivat yhä hengissä, jos jännitteet alueella eivät olisi kiristyneet, sanoo Kanadan pääministeri Justin Trudeau televisiohaastattelussa.

"Uskon, että jos jännitteitä ei olisi ollut, jos alueella ei olisi ollut viime aikoina eskaloitumista, nuo kanadalaiset olisivat nyt kotonaan perheidensä kanssa", Trudeau sanoi Global television -kanavan haastattelussa.

Trudeau lisäsi, että kansainvälinen yhteisö on ollut "erittäin selkeä sen suhteen, että tarvitaan ydinaseeton Iran", mutta myös sen suhteen, että "on hallittava alueen jännitteitä, jotka ovat seurausta myös Yhdysvaltojen toimista".

Yhdysvallat surmasi tammikuun alussa vaikutusvaltaisen iranilaiskenraalin Qassem Suleimanin, minkä jälkeen Iranin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen. Trudeau myös totesi, että olisi toivonut Yhdysvalloilta ennakkoon tietoa aikeista surmata Suleiman.

Iran ampui viime viikolla vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen lähellä Teherania. Kaikki koneen 176 matkustajaa kuolivat. Uhrien joukossa oli 57 kanadalaista.

Eilen Iranin hallitus kiisti peitelleensä ukrainalaiskoneen alasampumista. Maan asevoimilta kesti kuitenkin useita päiviä tunnustaa teko. Putoamisen syynä väitettiin aluksi olleen tekninen vika.

Tapaus tutkitaan läpikotaisin, lupasi Iranin presidentti Hasan Ruhani sunnuntaina Ruotsin pääministerille Stefan Löfvenille puhelimessa. Maahansyöksyssä kuolleista seitsemän oli Ruotsin kansalaisia, ja kymmenen kotipaikka oli Ruotsi. Suurin osa kuolleista oli iranilaisia tai kanadalaisia.

"Meidän on pyrittävä varmistamaan, että tällainen järkyttävä tapaus ei voi toistua missään muualla maailmassa", Ruhani sanoi tiedotteessa.

Iran on kutsunut maahan asiantuntijoita Kanadasta, Ranskasta, Ukrainasta ja Yhdysvalloista osallistumaan turman tutkintaan.

Putoamispaikalta otetuissa valokuvissa on näkynyt puskutraktoreita, jotka näyttävät raivaavan aluetta. Iranin vallankumouskaartia komentava kenraalimajuri Hossein Salami kuitenkin vakuutti, että todistusaineistoon ei ole kajottu.

"Emme ole koskeneet mihinkään. Emme liikuttaneet koneen hylkyä, emme muuttaneet ympäristöä, emme siirtäneet ilmatorjuntajärjestelmää emmekä muuttaneet tutkalukemia, Salami sanoi Iranin parlamentille sunnuntaina.

Lue lisää

Iran kiistää peitelleensä matkustajakoneen alas ampumista – "Lausunnot perustuivat senhetkisiin tietoihin"

NY Times: Ukrainalaiskoneeseen osuikin yhden sijaan kaksi Iranin ohjusta

Iranissa pudonneessa ukrainalaiskoneessa oli tekninen ongelma, sanovat Iranin viranomaiset

Finnair ei lennä turmapaikan yli