Ulkomaat

Ministeri ilmoitti Japanissa ensimmäistä kertaa jäävänsä isyyslomalle – toteutustapa ei ihan vastaa suomalaista käsitystä isyysvapaasta

Isyysvapaata hyljeksitään ja kotiin jääviä isiä voidaan pilkata valinnastaan jäädä kotiin.
Shinjiro Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle. LEHTIKUVA / AFP / TOSHIFUMI KITAMURA

Japanin ympäristöministeristä Shinjiro Koizumista, 38, tuli keskiviikkona maansa historian ensimmäinen ministeri, joka ilmoitti julkisesti jäävänä isyysvapaalle.

Koizumi aikoo olla tuoreen pienokaisensa kanssa kaksi viikkoa, mutta ei yhtäjaksoisesti, vaan jaksottaen vapaansa kolmen kuukauden ajalle ja tehden mahdollisesti isyysvapaapäivinäänkin etätöitä.

Japanin laki tarjoaisi miehille hyvät mahdollisuudet isyysvapaaseen, mutta niitä ei käytä juuri kukaan. Isyysvapaata saisi vuoden, ja sen jälleenkin pienokaisen kanssa olisi mahdollista olla aina puoli vuotta kerrallaan, jos hoitopaikkaa ei ole tarjolla.

Tilastojen mukaan vain kuusi prosenttia isistä on Japanissa ottanut isyyslomaa. Isyyslomalla olijoistakin yli 70 prosenttia oli poissa töistä alle kaksi viikkoa.

Suurin syy isyysloman hyljeksimiseen on työyhteisön paine ja pilkka kotiin jääviä isiä kohtaan.

Lue lisää