Venäjän hallitus eroaa – pääministeri Medvedev perusteli eroa presidentin ehdottamilla muutoksilla perustuslakiin - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Venäjän hallitus eroaa – pääministeri Medvedev perusteli eroa presidentin ehdottamilla muutoksilla perustuslakiin

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on jättänyt hallituksensa eronpyynnön presidentti Vladimir Putinille.
LEHTIKUVA/AFP
Presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Dmitri Medvedev kättelemässä Moskovassa joulukuun lopulla.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on jättänyt hallituksensa eronpyynnön presidentti Vladimir Putinille, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Televisioidussa tapaamisessaan Putinin kanssa Medvedev perusteli hallituksen eropäätöstä näitä keskeisten valtioelinten voimasuhteita muuttavilla ehdotuksilla. Hänen mukaansa hallituksen on syytä erota muutosten mahdollistamiseksi.

Putin kiitti Medvedevin hallitusta työstä ja pyysi sitä jatkamaan asioiden hoitamista, kunnes uusi hallitus on nimitetty. Putin myös nimitti Medvedevin johtamansa kansallisen turvallisuusneuvoston varajohtajaksi.

Putin piti aiemmin päivällä liittovaltion tilaa käsittelevän puheen, jossa hän ehdotti perustuslakiin muutoksia muun muassa parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamiseksi.

Putinin mukaan presidentin olisi jatkossa nimitettävä se pääministeri ja ne avainministerit, joita parlamentti ehdottaa virkaan. Presidentillä tosin säilyisi oikeus erottaa pääministeri tarvittaessa.

Putinin tekemät ehdotukset parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamisesta viittaavat suomalaistutkijan mukaan siihen, että Putin on jäämässä merkittävään valta-asemaan myös vuonna 2024 päättyvän presidenttikautensa jälkeen. Putin ei kertonut aikeista poistaa kahden virkakauden rajoitusta presidentiltä, joten mahdollinen vaihtoehto on hänen siirtymisensä aiempaa vahvempaan pääministerin virkaan.

"Kyllä tämä kielii siitä, että siinä tämmöinen rokirovka (paikkojen vaihto, shakkitermi tornitus) -tyyppinen kuvio on kyseessä", vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista arvioi tuoreeltaan ennen Medvedevin ilmoitusta hallituksen erosta.

Hänen mukaansa parlamentin roolin vahvistamisessa voidaan nähdä lähestyvät ensi vuoden duumanvaalit ja nykyisten puolueiden kriisi sekä halu pedata pohjaa vahvalle pääministerille viimeistään vuoden 2024 jälkeen. Toisaalta presidentillä säilyisivät edelleen keskeiset valtaoikeudet, kuten pääministerin ja keskeisten ministerien erottaminen sekä asevoimien ylipäällikkyys.

Putinin aikana kehitettyä valtioneuvostoa, joka on nykyisin virallisesti ainoastaan presidentin alainen konsultointielin, ollaan myös mahdollisesti vahvistamassa.

"On vaikea sanoa, mitä tästä päänavauksesta seuraa, mutta erittäin ilmeistä on Putinin siirtyminen uusiin, valtaoikeuksilta vahvistettujen instanssien palvelukseen vuonna 2024", Lassila muotoili.

Putin ehdotti vuotuisessa linjapuheessaan myös, ettei korkeilla viranhaltijoilla, kuten aluejohtajilla, kansanedustajilla ja ministereillä, saisi olla kaksoiskansalaisuutta tai pysyvää oleskelulupaa jossain toisessa maassa. Sama koskisi tulevaisuudessa myös presidenttiehdokkaita, joilta edellytettäisiin vähintään 25 vuoden asumista Venäjällä ennen ehdokkaaksi asettumista.

Lassilan mukaan Putinin arvovaltaisella näyttämöllä tekemät ehdotukset tarkoittavat käytännössä niiden myös toteutuvan. Presidentin ehdottama kansanäänestys järjestetään tavalla, joka ei vaaranna tavoitteita.

"Kremlillä on kaikki edellytykset tehdä perustuslain muutokset hyvin nopeallakin aikataululla, en näe siihen mitään estettä", Lassila sanoo.

Venäjä-tutkijan mukaan Putin puheen alkuosan voimakas painotus perhekysymyksiin ja laajemmin sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ei ollut yllätys, koska nämä teemat ovat olleet kyselytutkimusten mukaan selvästi venäläisten tärkeitä huolenaiheita. Teema kytkettiin myös perustuslakiin ehdotuksella, että sosiaalisia oikeuksia pitäisi kirjata myös sinne.

Lassilan mukaan Putin halusi esiintyä asiassa muiden poliittisten päättäjien edessä "hyvänä tsaarina pahoja pajareita" vastaan.

"Hän totesi useasti, että tästähän on puhuttu aiemminkin, mutta toimet ovat olleet aivan riittämättömiä", Lassila sanoi.

Keskeisten valtioelinten suhteita koskevat perustuslain muutosesitykset sen sijaan tulivat tutkijalle jonkinmoisena yllätyksenä.

Uutsislähteinä jutussa RIA Novosti, Tass, AFP. Juttua muokattu 15.1.2020 klo 16.50: juttua päivitetty ja otsikkoa pidennetty.

Lue lisää

EU edellyttää Venäjän noudattavan omaa vaatimustaan: Ei saa puuttua Valko-Venäjän sisäisiin asioihin

Suomalaistutkija ei usko Aleksei Navalnyin äkkisairastumisen olevan sattumaa – "Onhan näitä nähty"

Putinin tiedottaja: Venäjän ei tarpeen antaa sotilasapua Valko-Venäjälle

Putin: Venäjä on saanut koronarokotteen valmiiksi –  maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa ihmistä on saanut koronavirustartunnan