Ulkomaat

Veroviraston johtaja Mishustin Putinin ehdokas Venäjän uudeksi pääministeriksi – Tutkija: Ei tule ainakaan suositummaksi kuin Putin

Nimitys vaatii vielä maan parlamentin hyväksynnän.
AFP / Lehtikuva
Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdottaa uudeksi pääministeriksi veroviraston johtajaa Mihail Mishustinia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdottaa uudeksi pääministeriksi veroviraston johtajaa Mihail Mishustinia. Nimitys vaatii vielä maan parlamentin hyväksynnän.

Lausunnon mukaan Putin tapasi tänään Mishustinin Kremlissä, jossa hän ehdotti tälle pääministeriyttä. Mishustin hyväksyi tarjouksen.

Mishustin, 53, on Venäjällä melko tuntematon hahmo. Hän on johtanut verovirastoa vuodesta 2010 lähtien.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvailee Mishustinia pitkän linjan lojaaliksi virkamieheksi, jonka rooli julkisuudessa on ollut näkymätön.

"Hän on ollut täysin katveessa kaikissa spekulaatioissa", Lassila sanoo STT:lle.

Mahdollisesti merkityksellinen yksityiskohta on se, että myös Mishustin on kova jääkiekkomies, jolla on ollut luottamustoimia myös Venäjän jääkiekkoliitossa.

Olennaisinta valinnassa on kuitenkin Mishustinin ehdoton lojaalius Putinille. Värittömyyskin sopii kuvaan, sillä liian karismaattista hahmoa Putin ei haluakaan valita, jos haluaa vedellä naruja taustalla.

"Mishustin ei tule ainakaan suositummaksi kuin Putin."

Edellinen pääministeri Dmitri Medvedev jätti aiemmin tänään hallituksensa eronpyynnön.

Televisioidussa tapaamisessaan Putinin kanssa Medvedev perusteli hallituksen eropäätöstä näitä keskeisten valtioelinten voimasuhteita muuttavilla ehdotuksilla. Hänen mukaansa hallituksen on syytä erota muutosten mahdollistamiseksi.

Putin piti aiemmin päivällä liittovaltion tilaa käsittelevän puheen, jossa hän ehdotti perustuslakiin muutoksia muun muassa parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamiseksi.

Putinin mukaan presidentin olisi jatkossa nimitettävä se pääministeri ja ne avainministerit, joita parlamentti ehdottaa virkaan. Presidentillä tosin säilyisi oikeus erottaa pääministeri tarvittaessa. Uudistus vahvistaisi myös alueiden kuvernöörien asemaa.

Putinin mukaan uudistuksesta järjestetään vielä kansanäänestys, mutta hän ei maininnut mitään sen ajankohdasta.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi nimitti kansanäänestystä jo etukäteen vilpilliseksi roskaksi. Hänen mukaan Putinin päämäärä on yhä pysyä maan ainoana johtajana loppuikänsä.

Edellisen kerran Venäjällä on järjestetty kansanäänestys vuonna 1993 presidentti Boris Jeltsinin esittelemästä uudesta perustuslaista.

Ulkopoliittisen instituutin Lassila pitää selvänä, että päätös hallituksen erosta oli tehty jo etukäteen. Hän ei usko siihen, että Medvedevin hallitus olisi tehnyt itsenäistä päätöstä erota ja siten yllättänyt Putinin.

"Kyllä tässä on hyvin tarkkaan mietitty koreografia", Lassila arvioi taustoja.

Venäläismedian mukaan tieto hallituksen erosta tuli yllätyksenä monille ministereillekin.

Lassilan mukaan on mielenkiintoista nähdä, mikä Medvedevin uusi rooli turvallisuusneuvostossa Putinin kakkosmiehenä tulee olemaan. Ollaanko esimerkiksi neuvoston perustuslaillista asemaa vahvistamassa, minkä jälkeen Putin voisi siirtyä Medvedevin paikalle ja Medvedev presidentiksi, Lassila pohtii.

"Kaikki on niin ilmassa. Jonkinlainen historiaan jäävä päivä tämä on. Tässä voi tulla vielä vaikka mitä", Lassila päivittelee.

Hänen mukaansa tietoa Venäjän uuden pääministerin nimestä ei välttämättä jouduta odottelemaan pitkään. Tiedon panttaaminen loisi epävarmuutta ja sopisi huonosti yhteen sen kanssa, että Putin on juuri ehdottanut parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamista perustuslain muutoksilla, Lassila sanoo.

Venäläismediassa mahdollisina tulevina pääministereinä on pidetty muun muassa Moskovan pormestaria Sergei Sobjaninia ja entistä talousministeriä Aleksei Kudrinia.

Lähteinä uutisessa RIA Novosti, Tass, AFP.

Juttua päivitetty 15.1.2020 klo 20.40: Juttua täydennetty, kuva vaihdettu ja otsikkoa pidennetty.

Lue myös:

Venäjän hallitus eroaa – pääministeri Medvedev perusteli eroa presidentin ehdottamilla muutoksilla perustuslakiin

Lue lisää