Ulkomaat

Mishustin nimitettiin Venäjän uudeksi pääministeriksi – kansanäänestys Putinin perustuslakimuutoksista vappuna

Äänestyksessä 383 edustajaa sanoi kyllä ja 41 pidättäytyi äänestämästä. Kukaan ei äänestänyt vastaan.
LEHTIKUVA/AFP
Putin ehdotti eilen 53-vuotiasta verohallinnon johtajaa Mishustinia pääministeriksi.

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt Mihail Mishustinin nimittämisen Venäjän uudeksi pääministeriksi. Interfaxin mukaan 383 edustajaa sanoi kyllä ja 41 pidättäytyi äänestämästä. Kukaan ei äänestänyt vastaan.

Mishustin esitteli ennen äänestystä hallituksensa ohjelmaa. Hänen mukaansa hallituksen on tehtävä kovemmin töitä tavallisten venäläisten elinolojen parantamiseksi ja viranomaisten on palautettava elinkeinoelämän luottamus itseensä.

Venäjällä koettiin eilen suuryllätys, kun pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus erosi ja presidentti Vladimir Putin ehdotti 53-vuotiasta verohallinnon johtajaa Mishustinia uudeksi pääministeriksi.

Mishustinilla oli valtapuolue Yhtenäisen Venäjän tuki takanaan.

Uutistoimisto Tassin mukaan hän on kertonut valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajille, että hallituksen kokoonpanoon on luvassa muutoksia. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, millaisia.

Mishustinilla on viikko aikaa ilmoittaa hallituksesta ja ministereistä.

Mishustinin nimi on melko tuntematon jopa Venäjällä. Hän on koulutukseltaan insinööri ja taloustieteen tohtori. Hänen erikoisalaansa on verotus, ja vuodesta 2010 hän on johtanut Venäjän liittovaltion verohallintoa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvaili Mishustinia pitkän linjan lojaaliksi virkamieheksi, jonka rooli julkisuudessa on ollut näkymätön.

"Hän on ollut täysin katveessa kaikissa spekulaatioissa", Lassila sanoi eilen STT:lle.

Politiikan asiantuntijat pitävät nimitystä osana toimia, joilla Putin tähtää oman asemansa pönkittämiseen senkin jälkeen, kun hänen presidenttikautensa päättyy vuonna 2024.

Putin ehdotti eilen parlamentin asemaa vahvistavia muutoksia maan perustuslakiin. Ehdotuksen mukaan presidentin olisi jatkossa nimitettävä se pääministeri ja ne avainministerit, joita parlamentti ehdottaa virkaan. Presidentillä tosin säilyisi oikeus erottaa pääministeri tarvittaessa.

Uudistus vahvistaisi myös alueiden kuvernöörien asemaa. Lisäksi muutos nostaisi Venäjän oman lain ensisijaiseksi kansainväliseen oikeuteen nähden.

Putinin ehdotuksen mukaan korkeilla viranhaltijoilla, kuten aluejohtajilla, kansanedustajilla ja ministereillä, ei saisi olla kaksoiskansalaisuutta tai pysyvää oleskelulupaa jossain toisessa maassa. Sama koskisi myös presidenttiehdokkaita, joilta edellytettäisiin vähintään 25 vuoden asumista Venäjällä ennen ehdokkaaksi asettumista.

Eilisten käänteiden jälkeen onkin kyselty, petaako Putin itselleen presidenttikautensa jälkeen pääministerin paikkaa.

Riippumaton politiikantutkija Maria Lipman arvioi, että Putin haluaa pysyä maassa "numero ykkösenä, ilman kilpailijoita".

Kansanäänestys presidentti Putinin ehdottamista muutoksista Venäjän perustuslakiin järjestetään toukokuun 1. päivänä, kertoo uutistoimisto Tass. Se perustaa tietonsa lähteeseensä Venäjän parlamentin ylähuoneessa.

Aiemmin Putin lupasi järjestää perustuslain muutoksista kansanäänestyksen mutta ei puhunut mitään ajankohdasta.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi nimitti kansanäänestystä jo etukäteen vilpilliseksi roskaksi. Hänen mukaansa Putinin päämäärä on yhä pysyä maan ainoana johtajana loppuikänsä.

Edellisen kerran Venäjällä on järjestetty kansanäänestys vuonna 1993 presidentti Boris Jeltsinin esittelemästä uudesta perustuslaista.

Lue myös:

Veroviraston johtaja Mishustin Putinin ehdokas Venäjän uudeksi pääministeriksi – Tutkija: Ei tule ainakaan suositummaksi kuin Putin

Venäjän hallitus eroaa – pääministeri Medvedev perusteli eroa presidentin ehdottamilla muutoksilla perustuslakiin

Lue lisää