”Syynä Lähi-idän tilanne” – USA vetäytyy Norjan sotaharjoituksesta - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

”Syynä Lähi-idän tilanne” – USA vetäytyy Norjan sotaharjoituksesta

Yhdysvallat on ilmoittanut peruuttavansa osallistumisensa Norjassa maaliskuussa järjestettävään suureen sotaharjoitukseen.
Mona Ødegård / Forsvaret
Cold Response -harjoitus on järjestetty vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi Norjassa. Norjan kuningas Harald V vieraili lääketieteellisessä pataljoonassa vuonna 2016.

Cold Response -harjoitus on järjestetty vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi Norjassa. Kyseessä on suuri harjoitus, johon tänä vuonna oli määrä osallistua noin 19 000 sotilasta.

Yhdysvallat on kuitenkin Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan ilmoittanut, ettei se lähetä harjoitukseen 3 000 sotilaan osastoaan. Vetäytymistä perustellaan Lähi-idän kiristyneellä tilanteella ja USA:n sotilasoperaatiolla siellä.

Yhdysvaltain ilmoitus joukkojensa riittämättömyydestä harjoitukseen tuli kuitenkin sen jälkeen, kun Norja oli kertonut, ettei se voi osallistua Yhdysvaltain johtamaan Defender-Europe 20 -harjoitukseen.

Cold Response järjestetään Pohjois-Norjassa Tromssan ja Finnmarkin eteläpuolella. Harjoituksen tarkoituksena on testata liittoutuneiden joukkojen selviytymistä haastavissa talvisissa olosuhteissa. Samalla harjoitellaan merivoimien joukkojen rantautumista ja helikopterein tapahtuvaa hyökkäystä viholliskohteisiin.

Myös Suomi osallistuu tämänvuotiseen harjoitukseen, jonka piti olla Cold Response -historian suurin. Muut osallistujamaat ovat Iso-Britannia, Hollanti, Saksa, Ranska, Belgia, Tanska, Latvia ja Ruotsi.

Liittoutuneiden joukkojen harjoitukset ovat vuosien saatossa lisääntyneet Pohjois-Norjassa. Useat NATO-maat harjoittelevat siellä säännöllisesti ja Yhdysvalloilla on alueella 700 sotilaan yksikkö.

Toissavuonna Norja isännöi NATO:n The Trident Juncture -sotaharjoitusta, johon osallistui yli 50 000 sotilasta 31 maasta, Suomi mukaan lukien.

Lue lisää

Ensi vuodeksi suunniteltu kansainvälinen sotaharjoitus korvataan kansallisella pääsotaharjoituksella

Videosovellus Tiktok räätälöi Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen Oraclen ja Walmartin kanssa

Kiinan ja USA:n kauppataisto otti uusia kierroksia – Kiina ilmoitti uudesta pakotemekanismista

Naapurilla menee vielä huonommin