Ulkomaat

Norjan edistyspuolue lähtee hallituksesta – Isis-vaimon paluu oli liikaa

Edistyspuolue katsoo silti, että Erna Solbergin tulisi jatkaa pääministerinä.
Edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen kertoi maanantaina puolueensa jättävän hallituksen. LEHTIKUVA/AFP

Norjassa edistyspuolue lähtee hallituksesta, kertoo puoluejohtaja Siv Jensen. Puolue vastusti norjalais-pakistanilaisen Isis-vaimon palauttamista Norjaan, mikä johti porvarihallituksen kriisiin.

Nainen ja hänen 3- ja 5-vuotiaat lapsensa tuotiin Norjaan, koska vanhempi lapsista on vakavasti sairas.

"Olisimme hyväksyneet lasten vastaanottamisen, mutta emme tee kompromisseja henkilöiden kanssa, jotka ovat olleet osa terroristijärjestöä", Jensen sanoi viitaten äärijärjestö Isisiin.

Hänen mukaansa edistyspuolue ei saa riittävästi poliittisia tavoitteitaan läpi, jotta sen kannattaisi jatkaa hallituksessa.

Oikeistopopulistisen edistyspuolueen johtaja Jensen kuitenkin katsoo, että Erna Solbergin tulisi jatkaa pääministerinä. Jensen ja pääministeri Solberg tapasivat tänään.

Hallituskriisissä etualalle nostettu norjalais-pakistanilainen nainen otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan Norjaan. Hän oli matkustanut äärijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle vuonna 2013 ja mennyt naimisiin järjestön taistelijan kanssa. 29-vuotias nainen on väittänyt, että hän hoiti Syyriassa vain lapsia ja kotia ja oli pitkään yrittänyt päästä pois.

Norjan viranomaiset epäilevät hänen kuuluneen Isisiin ja jihadistijärjestö al-Nusran rintamaan.

Lue lisää