Ulkomaat

Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion kiistassa metsästys- ja kalastusoikeuksista: "Tämä on suuri päivä meille"

Vielä ei voida sanoa, miten päätös vaikuttaa muualla saamelaisalueella.
Girjasin paliskunta voitti Ruotsin valtion pitkässä oikeustaistossa. LEHTIKUVA/TT

Ruotsissa Girjasin paliskunta (lapinkylä, ruotsiksi sameby) on voittanut valtion pitkässä oikeustaistossa metsästys- ja kalastusoikeuksista. Korkeimman oikeuden mukaan saamelaisilla on oikeus päättää pienriistan metsästyksen ja kalastuksen luvista Girjasin alueella.

Valtion kannan mukaan oikeus kuuluisi sille maa-alueiden omistajana. Oikeus kuitenkin hyväksyi saamelaisten kannan, jonka mukana heillä alueiden ikiaikaisina käyttäjinä on suurempi oikeus metsästyksen ja kalastuksen hallinnointiin. Lakitekstissä puhutaan "ylimuistoisesta nautinnasta", sama termi on ollut käytössä myös Suomessa.

Girjaslaiset haastoivat valtion asiasta oikeuteen vuonna 2009. Sekä käräjä- että hovioikeus ratkaisivat asian aiemmin saamelaisten hyväksi.

"Tämä on ilman muuta suuri päivä meille", kommentoi saamelaisten keskusjärjestö puheenjohtaja Åsa Larsson Blind.

Hänen mukaansa on vielä liian aikaista sanoa, miten päätös vaikuttaa muualla saamelaisalueella. Oikeudelliseen tilanteeseen on hänen mukaansa nyt saatu joka tapauksessa selvyyttä.

Korkeimman oikeuden jäsenen Sten Anderssonin mukaan tuomiolla on ennakkotapauksen rooli, minkä vuoksi päätös vaikuttaa myös muihin paliskuntiin.

Ruotsin hallitus ilmoitti tuoreeltaan analysoivansa päätöstä ennen kuin se ilmoittaa, onko hallituksella syytä ryhtyä joihinkin toimiin tuomion johdosta.

Lue lisää

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat

Eläinonnettomuuksista, joissa kohteena on metsästyskoira, tulee aina ilmoittaa poliisille – autoilijalla ei ole oikeutta ajaa tahallisesti koiran päälle

Metsästys on maanomistajan asia

Poliitikot eivät kehitä kalataloutta