Saranat vinkuvat, kun Kiinan suurlähettiläs ravaa Ruotsin ulkoministeriössä - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Saranat vinkuvat, kun Kiinan suurlähettiläs ravaa Ruotsin ulkoministeriössä

Kiinan Tukholman suurlähettiläs on kutsuttu ainakin 40 kertaa kuulemaan Ruotsin virallinen kanta siihen, että lähettiläs yrittää painostaa ruotsalaismediaa.
Kristian Pohl
Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Ulkoministeri Ann Linde arvosteli alkuviikosta jälleen kerran kärkevästi suurlähettiläs Gui Congyouta alituisista hyökkäyksistä ruotsalaismediaa ja ruotsalaisia toimittajia kohtaan.

Poikkeuksellista Linden toiminnassa oli se, että hän moitti lähettilästä nyt julkisesti, kun aiemmin moitteet on annettu diplomaattisista syistä pimennossa julkisuudelta.

Ruotsin television (SVT) mukaan lähettiläs on kutsuttu – asiallisesti ottaen käsketty – ainakin 40 kertaa ulkoministeriöön kuulemaan, mitä mieltä hallitus on hänen toiminnastaan. Lähettiläs Gui Congyou tosin panee paremmaksi ja sanoo käyneensä ulkoministeriössä noin 60 kertaa.

Asian julkinen käsittely on saanut aikaan sen, että kolme eduskuntapuoluetta – Ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja vasemmisto – haluavat nimetä lähettilään ei-toivotuksi henkilöksi maassa.

Suurlähettiläs on muun muassa käyttänyt kuvakieltä, jossa hän on verrannut ruotsalaismediaa kevyen sarjan nyrkkeilijäksi, joka ymmärtämättä paikkaansa haastaa riitaa raskaan sarjan ottelijan, Kiinan kanssa.

Suuret mediatalot ovat nyt myös vastanneet arvosteluun ja kertoneet painostuksesta. SVT:n lisäksi painostuksesta ovat kertoneet Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio ja tietotoimisto TT.

Kiinan virallisen linjan mukaan ulkomaalaiset toimittajat ovat tervetulleita raportoimaan tavallisen kansan elämästä. Esimerkiksi vangitusta kustantaja Gui Minhaista kertoneen Expressenin toimittajalta kuitenkin on evätty viisumi perustelemalla päätöstä lehden raportoinnista ”Kiinaa vahingoittavalla tavalla”.

Lue lisää

EU ei näe pakotteita ratkaisuna Kiinan ja Hongkongin tilanteeseen

Onko Italian asia meidän?

Ruotsi vie navettakissoilta lisääntymiskyvyt

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet kriisiytyvät