MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Ulkomaat

Kiinan koronatartunnat jyrkässä nousussa – eilisen jälkeen todettu lähes 2 600 uutta tartuntaa

Ensimmäinen Kiinan ulkopuolelta raportoitu kuolemantapaus on todettu Filippiineillä.
Wuhanista tullut kone ilmavoimien kentällä Turkin pääkaupungissa Ankarassa. LEHTIKUVA / AFP

Kiinan raportoimat koronavirukseen sairastuneiden määrät ovat jyrkässä nousussa. Koko maassa on eilisen jälkeen vahvistettu 2 590 uutta tartuntaa, viranomaiset kertoivat. Yli 1 900 niistä on todettu virustartuntojen keskiössä olevassa Hubein maakunnassa.

Tuoreiden lukujen myötä Manner-Kiinassa on nyt ainakin 14 300 vahvistettua tartuntaa.

Myös virukseen kuolleiden määrä nousee yhä. Viranomaisten mukaan virukseen on kuollut yhteensä ainakin 304 ihmistä.

Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti uutisoi lauantain lukuihin perustuen, että Hubein maakunnassa tartunnan saaneista noin 1 100:n sairastuneen tila oli vakava ja 444:n kriittinen. Tartuntoja oli tuolloin raportoitu alueelta yhteensä vähän yli 9 000.

Ensimmäinen koronaviruskuolema Kiinan ulkopuolella on todettu Filippiineillä Kaakkois-Aasiassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Kuollut on kiinalainen 44-vuotias mies, jolla oli yhteys Wuhaniin. Paikallisten viranomaisten mukaan mies sai tartunnan todennäköisesti Kiinassa ennen saapumistaan Filippiineille.

"Tämä on ensimmäinen Kiinan ulkopuolella raportoitu kuolema. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tartuntaa ei ole saatu täällä. Potilas tuli viruksen leviämisen ydinalueelta", WHO:n paikallinen edustaja Rabindra Abeyasinghe sanoi medialle.

Mies kuoli sairaalassa Manilassa. Hänen matkakumppaninaan oli nainen, jolla on myös todettu koronatartunta. Nainen oli ensimmäinen Filippiineillä vahvistettu tartunnan saanut. Hän toipuu parhaillaan sairaalahoidossa.

Filippiinit oli ehtinyt ilmoittaa kieltävänsä maahantulon Kiinasta saapuvilta ulkomaisilta matkailijoilta vain hetkeä ennen kuin tieto miehen kuolemasta kerrottiin julkisuuteen.

Kiinan ulkopuolella on esitetty epäilyjä siitä, ettei maa välttämättä kertoisi koko totuutta sairastuneiden määristä.

Esimerkiksi Hongkongin yliopiston tutkijat esittivät laskelmassaan, että pelkästään Wuhanin kaupungissa voisi olla jopa 75 000 tartunnan saanutta. Laskelma perustui oletukseen, jonka mukaan jokainen sairastunut voisi tartuttaa 2,68 muuta ihmistä. Lääketieteen aikakauslehti Lancetissa ilmestyneestä laskelmasta kertoi esimerkiksi South China Morning Post.

Uuden koronaviruksen tartuntojen on kerrottu saaneen alkunsa Wuhanista, jossa asuu noin 11 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisistä tartunnoista kerrottiin julkisuuteen joulukuun lopulla. Kiina on sittemmin eristänyt Wuhanin. Tiukkoja eristystoimia on tehty myös Wuhania ympäröivässä Hubein maakunnassa sekä useissa muissa suurkaupungeissa.

Vaikka Maailman terveysjärjestö WHO ei aiemmin viikolla suositellut matkustuskieltoja julistaessaan viruksen leviämisen kansainväliseksi terveysuhaksi, ovat useat maat asettaneet viime päivinä maahantulokieltoja Kiinassa oleskelleille matkustajille.

Maahantulokielloista ovat kertoneet esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia. Kiellot koskevat matkustajia, jotka ovat ulkomaiden kansalaisia. Maiden omilla kansalaisillakin saattaa olla maahantulon jälkeen edessään karanteeni.

Virustartuntoja on todettu jo yli 20 maassa. Suomi kertoi ensimmäisestä, kiinalaisella turistilla todetusta, tartunnasta keskiviikkona.

Lue lisää

Suomessa on todettu 203 uutta koronavirustartuntaa

THL: Suomessa raportoitu neljä uutta koronakuolemaa – sairaalahoidossa 58 ihmistä

THL: Suomessa raportoitu 344 uutta koronatartuntaa – kahdessa viikossa 112 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana

Synkkiä lukuja: Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa ennätysmäärä uusia koronatartuntoja päivässä