Brittimediat: Pääministeri Boris Johnson ei aio suostua mihinkään myönnytyksiin EU:lle - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Brittimediat: Pääministeri Boris Johnson ei aio suostua mihinkään myönnytyksiin EU:lle

Britannian ja EU:n pitäisi päästä vuoden loppuun mennessä sopuun muun muassa uudesta kauppasopimuksesta.
Britanniassa on sekä juhlittu että surtu EU-eroa. LEHTIKUVA/AFP

Britannia ei aio suostua noudattamaan EU-säädöksiä brexit-siirtymäajan päättymisen jälkeen, brittimedia kertoo.

Pääministeri Boris Johnson pitää huomenna puheen, jossa hän linjaa Britannian tavoitteita siirtymäajan neuvotteluissa EU:n kanssa. Sanomalehti Guardianin mukaan Johnson aikoo sanoa, että Britannia ei suostu mihinkään myönnytyksiin EU:lle.

Britannian ja EU:n pitäisi päästä vuoden loppuun mennessä sopuun muun muassa uudesta kauppasopimuksesta. EU on vaatinut, että Britannian pitää edelleen sitoutua yhteisiin pelisääntöihin esimerkiksi työvoiman ja ympäristön suojelussa, jos se haluaa säilyttää pääsynsä EU:n sisämarkkinoille.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Johnson aikoo sanoa puheessaan, että Britannia ei suostu siirtymäajan jälkeen enää noudattamaan EU-säätelyä tai EU-tuomioistuimen päätöksiä. Johnson on valmis palauttamaan tullitarkastukset Britannian ja EU:n välille, jos ei saa haluamansa kaltaista kauppasopimusta, mediat kertovat.

Myös EU-komission on määrä julkistaa huomenna ehdotus mandaatista siirtymäajan neuvotteluihin. Se tarvitsee vielä unionin jäsenmaiden hyväksynnän.

Neuvottelujen on määrä alkaa toden teolla maaliskuussa. EU on sanonut, että sopimus pitää saada valmiiksi marraskuun loppuun mennessä, jotta se ehditään hyväksyä ja ratifioida ennen vuodenvaihdetta. EU-lähteet ovat pitäneet aikataulua hyvin vaikeana tai mahdottomana.

Britannian pitää päättää heinäkuun alkuun mennessä, haluaako se siirtymäaikaan pidennystä vuoden 2022 loppuun. Pääministeri Johnson on kuitenkin torjunut tämän vaihtoehdon jyrkästi.

Jos kauppasopimusta ei saada aikaiseksi, Britanniasta tulee EU:n silmissä "kolmas maa", jonka kanssa käydään kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä. Se merkitsisi muun muassa tullimaksujen ja rajamuodollisuuksien paluuta. Vaikutukset olisivat merkittävät, koska Britannian viennistä liki puolet menee EU-maihin.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Ruokamarkkinoiden kaaos lähestyy uhkaavasti Eurooppaa

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

EU:n päästövähennystavoite kiristyy – komission puheenjohtajan suurpuhe nosti esiin puurakentamisen ja hiilinielut

EU varoitti Britanniaa luistamasta brexit-sopimuksesta