Ulkomaat

Senaatti vapautti Trumpin odotetusti molemmista virkarikossyytteistä – republikaaneista vain Mitt Romney äänesti presidenttiä vastaan

Rikossyytteet koskivat vallan väärinkäyttöä sekä kongressin työn estämistä virkarikostutkinnan aikana.
Handout
Senaatin äänestys sujui ennakko-odotusten mukaisesti.

Yhdysvaltain senaatti on vapauttanut presidentti Donald Trumpin molemmista virkarikossyytteistä äänin 52–48 ja 53–47.

Trumpin viraltapanoon olisi tarvittu kahden kolmasosan enemmistö.

Kaksi syytettä koskivat vallan väärinkäyttöä sekä kongressin työn estämistä virkarikostutkinnan aikana.

Äänestys meni odotetusti lähes puoluerajojen mukaisesti.

Trumpin viraltapanon puolesta äänesti vain yksi republikaani, Utahin Mitt Romney. Ex-presidenttiehdokas Romney äänesti Trumpia vastaan vallan väärinkäytön kohdalla, mutta katsoi hänet syyttömäksi kongressin työn estämiseen.

Romney perusteli päätöstään puheessaan ennen äänestystä.

"Presidentti pyysi toisen maan hallitusta tutkimaan kilpailijansa toimia. Presidentti veti pois olennaista sotilaallista rahoitusta painostaakseen tuota hallitusta. Presidentti viivästytti rahoitusta Yhdysvaltain liittolaiselta, joka oli sodassa venäläistä valloittajaa vastaan", Romney tulkitsi ensimmäistä syytekohtaa uutiskanava CNN:n mukaan.

"Presidentin tarkoitusperät olivat henkilökohtaiset ja poliittiset. Siksi hän on syyllinen tyrmistyttävään julkisen luottamuksen väärinkäyttöön."

Romney sanoi valmistautuneensa siihen, että hänen äänestyspäätöksellään on seurauksia.

"Tiedän, että puolueessani ja osavaltiossani on ihmisiä, jotka eivät sulata päätöstäni ja että paikoin minua arvostellaan ankarasti. Kuulen varmasti myös solvauksia presidentiltä ja hänen lähipiiriltään."

Trump on kolmas presidentti Yhdysvaltain historiassa, jonka kongressin edustajainhuone on asettanut virkarikossyytteeseen. Kahdella aikaisemmallakaan kerralla senaatti ei ole äänestänyt presidentin viraltapanon puolesta.

Trump sanoi kärsineensä "valtavia koettelemuksia" virkarikostutkintansa aikana. Hän kommentoi asiaa kansallisella rukousaamiaisella pitämässään puheessa.

Presidentti asteli tilaisuuteen kantaen mukanaan Usa Todayn tämän päivän numeroa, jonka etusivulla oli presidentin kuva "vapautettu syytteistä" -otsikolla, kertoo uutiskanava CNN.

Trump reagoi senaatin äänestykseen tviittaamalla huumorivideon, jossa vuosiluvut vaihtuvat Trumpin nimen alla kertoen, kuinka hän pysyy vallassa vuosisadasta toiseen. Virallisen lausunnon presidentti tviittasi antavansa torstaina puolilta päivin paikallista aikaa.

Romneyn ennakoimissa reaktioissa puolestaan kunnostautui heti presidentin vanhin poika Donald Trump Jr.

"Mitt Romney on ikuisesti katkera siitä, ettei hänestä ikinä tule Yhdysvaltain presidenttiä. Hän oli liian heikko lyödäkseen demokraatit, joten nyt hän liittyi heihin. Hänet tulisi erottaa puolueesta", Trump Jr. tviittasi.

Myöhemmin myös presidentti Trump lähetti solvauksen Romneyn suuntaan.

"Jos epäonnistunut presidenttiehdokas Mitt Romney olisi käyttänyt yhtä paljon energiaa ja kiukkua Barack Obaman haastamiseen kuin hän hurskastelevasti käytti minua vastaan, olisi Romney saattanut voittaa vaalit", Trump tviittasi.

Romney oli republikaanien presidenttiehdokas vuonna 2012, kun demokraattien Barack Obama valittiin toiselle kaudelleen.

Virkarikossyytteeseen johti Trumpin heinäkuinen puhelu Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille. Demokraattipuolueen mielestä Trump jäädytti sotilasavun Ukrainaan, jotta hän voisi kiristää Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Trumpin demokraattivastustajan Joe Bidenin pojasta.

Toinen virkarikossyyte syntyi virkarikostutkinnan aikana, koska Trump esti todistusaineiston ja todistajalausuntojen toimittamisen kongressin tutkimukseen.

Koko virkasyyteprosessi lässähti senaatissa pahasti, kun republikaanien rivit eivät rakoilleet. Esimakua lopputuloksesta saatiin viime viikon äänestyksessä, jossa demokraatit eivät onnistuneet saamaan enemmistön tukea edes sille, että senaatin käsittelyssä kuultaisiin todistajia.

Virkarikosoikeudenkäynnistä tulikin jälleen yksi symboli Yhdysvaltain äärimmäisen jakautuneelle poliittiselle tilanteelle.

Äänestyksen jälkeen oikeudenkäynnin pikaista lopettamista koko ajan senaatissa kiirehtinyt republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell kuvaili demokraattien tehneen kolossaalisen virheen. Puolueen suunnitelma Trumpin saamiseksi pois virasta oli McConnellin mukaan suuri poliittinen virhe, ainakin lyhyellä aikavälillä.

Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer puolestaan sanoi pitävänsä Trumpin vapautumista syytteistä "lähes arvottomana" republikaanien torjuttua todistajien kuulemisen.

"Kun republikaanit hylkäsivät reilun oikeudenkäynnin, tulee totuus olemaan jättimäinen tähti-merkki presidentin vapautuksen perässä. Se tähti tarkoittaa, että hänet vapautettiin ilman faktoja", Schumer muotoili.

Demokraatit toivovat presidentin joutuvan vielä tilille äänestäjien edessä marraskuun vaaleissa. Toistaiseksi Trump on voittanut kirkkaasti toissapäiväiset republikaanien esivaalit Iowassa.

Demokraatit laskevat yhä oman vaalinsa lopullista tulosta.

Lue lisää