Koronavirukseen kuolleiden määrä ylitti sarsiin kuolleiden määrän Kiinassa ja Hongkongissa – USA:n kansalainen kuoli virukseen Wuhanissa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Koronavirukseen kuolleiden määrä ylitti sarsiin kuolleiden määrän Kiinassa ja Hongkongissa – USA:n kansalainen kuoli virukseen Wuhanissa

Useilla alppimajassa olleilla briteillä todettiin tartunta Ranskassa.
Wuhanista lähtenyt koronavirus on tarttunut Kiinassa jo kymmeniintuhansiin ihmisiin. Lehtikuva/AFP

Koronavirukseen on kuollut Manner-Kiinassa ja Hongkongissa nyt enemmän ihmisiä kuin vuosituhannen alussa sars-virukseen.

Uuteen koronavirukseen kuolleita on nyt 722, kun sarsiin kuoli lähes 650 ihmistä Manner-Kiinassa ja Hongkongissa vuosina 2002–2003. Koko maailmassa sars tappoi 774.

Kiinalaisviranomaiset ovat kertoneet 86 uudesta kuolemantapauksesta koko maassa eilisen jälkeen. Valtaosa kuolleista on kriisin keskiössä olevassa Hubein maakunnasta. Uusia tartuntoja kerrottiin olevan koko maassa noin 3 400. Kaikkiaan 35 000 ihmistä on saanut Kiinassa tartunnan.

Yhdysvaltojen lähetystö kertoi lauantaina, että Yhdysvaltojen kansalainen on kuollut koronavirukseen Wuhanin kaupungissa. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen vahvistettu ulkomaan kansalaisen kuolema koronavirukseen Kiinassa.

Lähetystön tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kuollut on 60-vuotias Yhdysvaltojen kansalainen. Hänellä diagnosoitiin koronavirus sairaalassa Wuhanissa torstaina.

Kiina on pyrkinyt hillitsemään viruksen leviämistä muun muassa eristämällä 56 miljoonaa ihmistä Hubein maakuntaan ja sen pääkaupunkiin Wuhaniin. Myös Kiinan muissa kaupungeissa on pyritty pitämään ihmisiä sisätiloissa muun muassa rajoittamalla niiden ihmisten lukumäärää, jotka voivat poistua kodeistaan.

Koronavirus on levinnyt jo yli pariinkymmeneen maahan. Lukuisat maat ovat kieltäneet maahantulon Kiinasta ja kehottaneet kansalaisiaan välttämään matkustamista Kiinaan. Osa maista on myös suositellut, että heidän kansalaisensa poistuvat Kiinasta. Suuret lentoyhtiöt ovat peruneet Kiinaan suuntautuvia tai sieltä lähteviä lentoja.

Viidellä Britannian kansalaisella on todettu koronavirustartunta Ranskassa. He kaikki ovat olleet samassa lomamökissä Alpeilla, Ranskan terveysministeri Agnes Buzyn kertoi.

Ranskassa on nyt vahvistettu yhteensä 11 koronavirustartuntaa.

Nyt todettujen tapausten lisäksi kuusi aiemmin tartunnan saanutta ovat niin ikään brittejä, jotka asuivat viime kuussa samassa alppimajassa. Heidän hoitonsa vaikuttaa onnistuneen, vaikka ovatkin yhä sairaalassa.

Tartuntaryppään epäillään saaneen alkunsa britistä, joka saapui Singaporesta ja majoittui Ranskan Alpeille Contamines-Montjoieen lähelle Mont Blancia.

Ripuli saattaa tutkijoiden mukaan olla toissijainen väylä, jonka kautta koronavirus tarttuu.

Kiinalaiset tutkijat ovat julkaisseet asiaa koskevia tutkimustuloksia yhdysvaltalaisessa Journal of the American Medical Association -lääketiedelehdessä. Tutkimuksessa oli mukana Wuhanin sairaalasta 138 potilasta. Heistä 14:llä eli 10 prosentilla oli ripulia ja pahoinvointia pari päivää ennen kuumeen ja hengitysvaikeuksien ilmaantumista.

Viruksen uskotaan tarttuvan ensisijaisesti pisaratartuntana sairastuneen ihmisen yskiessä. Varhaisten sairastapausten tutkijat ovat sanoneet keskittyneensä vahvasti potilaiden hengitystieoireisiin ja saattaneet sivuuttaa ruoansulatuselimistöön liittyvät oireet.

Esimerkiksi ensimmäinen yhdysvaltalainen koronavirusdiagnoosin saanut potilas kertoi pari päivää jatkuneista vatsaoireista. Virusta löydettiin hänen ulosteestaan. Lääketieteen aikakauslehti Lancet on dokumentoinut vastaavia, tosin harvoja tapauksia myös Kiinasta.

Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa

THL: Kasvomaskin käyttöä suositellaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa

Hallituksen on määrä päättää tänään uusista matkustusrajoituksista – matkustaminen Virosta ja Ruotsista vaikeutumassa