Kiinassa koronavirusta suitsitaan tieteisfilmien keinoin – lentävät robotit käskyttävät ihmisiä ja ohjaavat kotiin, jos suojavarustus ei ole kohdallaan - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Kiinassa koronavirusta suitsitaan tieteisfilmien keinoin – lentävät robotit käskyttävät ihmisiä ja ohjaavat kotiin, jos suojavarustus ei ole kohdallaan

Yhdysvaltainen ABC-kanava kertoo Kiinassa käytettävistä drooneista, jotka toruvat heikosti koronavirusta vastaan suojautuneita kansalaisia.
Markku Vuorikari
Kuvan drooni on kuvattu Suomessa, eikä sitä ole tarkoitettu kansalaisten valvontaan tai komenteluun.

Kiinan viranomaiset ovat ottaneet käyttöön kameroilla ja kovaäänisillä varustellut droonit, jotka partioivat kaduilla ja käskyttävät ihmisiä varustautumaan koronaviruksen varalta.

Yhdysvaltalainen ABC-televisiokanava julkaisi sivuillaan videon, jossa viranomaiset kehottavat lentävän kovaäänisen kautta vanhaa naista palaamaan kotiinsa. Nainen kulkee videolla ulkona ilman hengityssuojainta.

ABC:n artikkelissa on julkaistu Kiinan valtio-omisteisen Global Timesin tarjoama käännös videolle.

"Kyllä vain, tätiseni, tämä drooni puhuu sinulle! Sinun ei pitäisi kuljeskella ulkosalla ilman hengityssuojainta. Palaahan kotiisi ja muista pestä kätesi," robotti käskyttää äimistyneen näköistä naista ja valvoo hänen paluutaan sisätiloihin.

ABC:n jutun kautta voi katsoa myös muita videoita, joissa viranomaiset komentavat ulkona liikkuvia ihmisiä tottelemaan määräyksiä ja poistumaan ulkotiloista. Eräässä videossa drooni käskee kyläläisiä hajaantumaan, äkättyään heidät pelaamasta mahjongia ulkona.

Viimeisimmän tiedon mukaan Kiinassa on jo yli 42 600 vahvistettua koronavirustartuntaa. Virukseen on kuollut Kiinassa yli tuhat ihmistä.

Lue lisää: Coronavirus: China deploys drones with cameras, loudhailers to chastise people for unsafe behavior

Lue lisää

Jättipäästäjä Kiina pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä – "Suomella erinomainen tilaisuus hyödyntää tilanne"

Videosovellus Tiktok räätälöi Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen Oraclen ja Walmartin kanssa

Kiinan ja USA:n kauppataisto otti uusia kierroksia – Kiina ilmoitti uudesta pakotemekanismista

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli