Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo yli 1  500 ihmistä – nyt desinfioidaan jo seteleitä viruksen leviämisen estämiseksi - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Kiinassa koronavirukseen on kuollut jo yli 1  500 ihmistä – nyt desinfioidaan jo seteleitä viruksen leviämisen estämiseksi

Koko maassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut virukseen.
Lääkintähenkilökunta valmistautui lähtemään potilaskäynnille Kiinan Zhangjiakoussa. LEHTIKUVA / AFP

Kiinassa on alettu desinfioida ja varastoida käytettyjä seteleitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinan keskuspankin mukaan pankit käyttävät ultraviolettia valoa tai korkeita lämpötiloja setelien puhdistamiseksi.

Käteisrahat pannaan sen jälkeen varastoon viikoksi tai kahdeksi, ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon.

Keskuspankin varapääjohtaja Fan Yifei ilmoitti, että pankkeja on kehotettu antamaan asiakkailleen uusia seteleitä aina kun mahdollista.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronavirus saattaa levitä pisaratartunnan lisäksi myös esineiden kautta.

Epäselväksi kuitenkin jää, kuinka suuri vaikutus setelien puhdistamisella on, sillä kiinalaiset ovat pitkälti siirtyneet käyttämään mobiilimaksuja käteisen sijasta.

Kiinassa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut ainakin yli 1 500 ihmistä, kertovat maan viranomaiset. Uusia viruskuolemia on ainakin 143..

Koko maassa yli 66 000 ihmistä on sairastunut virukseen.

Viranomaisten mukaan hoitohenkilökunnasta yli 1 700 on sairastunut virukseen. Kuusi on kuollut.

Lääkärien ja hoitajien riski saada tartunta on suuri etenkin siksi, että hengityssuojaimista ja muista suojavarusteista on pulaa.

Esimerkiksi Wuhanissa monet lääkärit joutuvat kohtaamaan potilaat ilman suojamaskeja tai käyttämään uudelleen samoja suojavarusteita, vaikka niitä pitäisi vaihtaa uusiin säännöllisesti.

Wuhanin eristystoimet ovat koventuneet, sillä ihmisten liikkumista on rajoitettu yhä enemmän. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kaupunkilaiset eivät saa poistua naapurustoistaan. Ainoa hyväksyttävä syy poistua on hoitoon hakeutuminen.

Epäselvää on, miten kaupungin asukkaat saavat esimerkiksi ruokaa. Muissa eristetyissä kaupungeissa ihmiset ovat silloin tällöin saaneet käydä ostamassa elintarvikkeita.

Juoksua harrastava kiinalaismies on koronaviruseristyksessä pitkästyessään napannut epävirallisen ennätyksen olohuonemaratonjuoksussa. 44-vuotias Pan Shancu ilmoittaa juosseensa 66 kilometrin matkan olohuoneessaan kuudessa tunnissa ja 41 minuutissa.

Pan kertoo mitanneensa matkaa urheilurannekkeellaan. Video hänen olohuonekierrostaan levisi laajalle kiinalaisessa Weibo-palvelussa. Pan kiersi kahdeksan metrin rataa huonekalujen ympäri.

"Aluksi vähän pyörrytti, mutta sitten siihen tottui", Hangzhoussa asuva Pan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän vakuuttaa, ettei ole tömistelyllään häirinnyt alakerran asukkaita, vaan sanoo juoksevansa äänettömästi.

Kiinan kommunistinen puolue on jakanut ohjeita kansalaisille, miten koronaviruseristyksen aikana voi kuntoilla. Koska ulkona liikkumista rajoitetaan, ihmiset kuntoilevat kävelemällä portaissa, punnertamalla lapset selässään ja nostelemalla vesipulloja.

Lue lisää

WHO: Viime viikolla saavutettiin uusi huippu koronatartuntojen määrässä

Suomessa 58 uutta koronatartuntaa – kahdessa viikossa raportoitiin 318 tartuntaa

Virusrajoituksien rikkomisesta voi jatkossa saada Englannissa yli kymppitonnin sakon

Videosovellus Tiktok räätälöi Yhdysvalloissa yhteistyösopimuksen Oraclen ja Walmartin kanssa