Ulkomaat

Etelä-Korea ilmoitti ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemantapauksesta – Kiinan ulkopuolella virukseen kuolleiden määrä kasvaa

Kiinassa koronavirustartuntojen määrä laskee, uusien tapausten määrä oli torstaina alhaisin lähes kuukauteen.
Behrouz Mehri
Risteilyalus Diamond Princess on edelleen eristettynä Jokohaman edustalla koronavirustartuntojen vuoksi.

Etelä-Korea ilmoitti torstaina ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta maassa. Tartuntoja Etelä-Koreassa on raportoitu yli sata.

Etelä-Korean viranomaisten mukaan samassa sairaalassa on todettu yhteensä 15 koronavirustartuntaa.

Viranomaisten mukaan kuolonuhri oli kuusissakymmenissä oleva mies, jonka Yonhap-uutistoimisto kertoi olleen sairaalahoidossa yli 20 vuoden ajan. Koronavirustartunta havaittiin miehen kuoleman jälkeen, ja ennen kuolemaansa miehellä oli ollut keuhkokuumeen kaltaisia oireita.

Lähes puolet maassa ilmi tulleista tapauksista on peräisin Etelä-Korean neljänneksi suurimmassa Daegun kaupungissa toimivasta uskonnollisesta yhteisöstä Shincheonjista, jota on usein syytetty kulttimaisuudesta. Yhteisö uskoo sen perustajan vievän 144  000 ihmistä mukanaan taivaaseen tuomionpäivänä.

Ensimmäisenä tartunnan sai tiettävästi 61-vuotias nainen, jonka oireet alkoivat jo yli viikko sitten, mutta joka osallistui useisiin yhteisön tilaisuuksiin ennen diagnoosin saamista. Paikallismedian mukaan nainen oli kahdesti kieltäytynyt koronavirustesteistä, koska ei ollut viime aikoina matkustanut ulkomaille.

Daegun paikallishallinto on kertonut, että yhteisön jäsenistä yli tuhannen uskotaan osallistuneen samoihin tapahtumiin kuin tartunnan saanut nainen. Kaupungin pormestari on neuvonut asukkaita pysymään sisätiloissa.

Japanissa kaksi Jokohaman edustalle eristetyllä risteilyaluksella koronavirustartunnan saanutta ihmistä on kuollut. Terveysministeriön mukaan virukseen on kuollut yksi nainen ja yksi mies, jotka olivat molemmat yli 80-vuotiaita. Heidät oli siirretty maihin sairaalahoitoon noin viikko sitten.

Terveysministeriön lausunnossa kerrotaan, että miehellä oli ennestään ainakin keuhkoastma. Tuoreimman tiedon mukaan naisella ei tiedetä olleen muita sairauksia. Hänen kuolinsyynsä oli keuhkokuume.

Diamond Princess -risteilyaluksella on tiettävästi todettu satoja koronavirustartuntoja. Kun alus asetettiin karanteeniin 5. helmikuuta, sen kyydissä oli noin 3  700 ihmistä. Sairastuneita on siirretty hoitoon pois alukselta, ja taudittomiksi todettuja matkustajia on päästetty lähtemään.

Kiinassa koronavirustartuntojen määrä Hubein osavaltiossa näyttää olevan laskussa. Kuolleita on yli 2  000, mutta terveysviranomaisten mukaan uusien tapausten määrä oli torstaina alhaisin lähes kuukauteen.

Yhteensä tartuntoja on todettu Kiinassa yli 74  000 ja yli 25 muussa maassa useita satoja. Manner-Kiinan ulkopuolella kuolemia on ollut 11.

Kiinan viranomaisten mukaan tiukat karanteenitoimenpiteet ovat alkaneet purra. Viranomaiset ovat kertoneet tilanteen parantuneen taudin kynsiin päätyneessä Hubeissa ja sen pääkaupungissa Wuhanissa huomattavasti.

Lue lisää