Maaseudun Tulevaisuus

Vaalipaneeli: Ruoka on kallista mutta syy ei ole viljelijän

MTK-Helsingin vaalipaneelissa tiistaina kauhisteltiin ruuan hintaa, mutta ei syytetty viljelijää.

"Kyllähän se kummeksuttaa, kun viljelijät kertovat heillä menevän huonosti, mutta kaupassa ruoka on kallista", SDP:n kansanedustaja Päivi Lipponen ihmetteli.

Samaa ihmetteli vihreiden kansanedustajaehdokas Fredrik Sirviö. "Miksi se joka tekee eniten, saa vähiten?" hän lainasi MTK:n iskulausetta. Hän tarjosi vastaukseksi kaupan liian vahvaa asemaa.

Keskustan kansanedustajaehdokas Lauri Kontro vaati kilpailulainsäädännön muuttamista niin, ettei keskittynyttä kauppaa ja kansainvälisiä yrityksiä suosita kotimaan ruokatuotannon kustannuksella.

Kontro, Sirviö sekä Tapani Ruokanen (kok.) ja Jarkko Wallenius (ps.) olivat enemmän tai vähemmän vakaasti sitä, mieltä, ettei maataloustukia enää saa leikata. Lipponen passasi kysymyksen.

Kaikki halusivat eroon turhasta, viljelijöitä kiusaavasta ja kilpailukykyä nakertavasta sääntelystä.

Energiapolitiikassa Kontro ja Ruokanen puhuivat voimakkaasti turpeen puolesta. Se kuului myös Lipposen ja Walleniuksen energiavalikoimaan.

Euroopan ja USA:n mahdollisessa kauppasopimuksessa Sirviö näki uhkia puhtaalle suomalaiselle ruualle. Kontro, Ruokanen ja Lipponen näkivät tärkeänä, että Suomella on kauppasuhteet eri puolille. Kontro muistutti, ettei nykyinen maatalouskaan pärjää ilman tuontienergiaa.

Suomen taloustilanne muistuttaa 1990-luvun alkua, Kontro vertasi. "Silloinkin keskusta joutui tekemään vaikeat päätökset, joita edeltäjät eivät tehneet", hän ennakoi vaalin tulosta.

Lipposen mielestä keskusta on itsekin syyllinen tilanteeseen. "Asioita jätettiin tekemättä Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallituksissa." Hän myönsi listan jatkuvan Jyrki Kataisen (kok.) hallituksella, jossa sosiaalidemokraatit olivat mukana.

Wallenius näki Esko Ahon (kesk.) hallituksen tehneen 1990-luvulla myös virheitä. Sellaiseksi hän luki etenkin velkaisten joutumisen pankkien ongelmien maksumiehiksi. Hänen mielestään tällä kertaa voitaisiin siirtää jonkin verran rahaa hyvätuloisilta vähätuloisille, koska niin päin siirto lisäisi taloutta pyörittävää kulutusta.

Lue lisää

Lidl kritisoi ruuan hintavertailuja – kaupat tietävät vertailun ostoskorin tuotteet ja pitävät niiden hinnat alhaalla

Asiantuntijoiden reseptejä tulevaisuuden ruokaan: kouluruuasta vientituote ja paluu syömisessä 70-luvulle – ruuan halventaminen ei johda ilmastoviisaaseen maatalouteen

Kiitos S-ryhmän Arttu Laine

Kaupan valikoiva todellisuus