Maaseudun Tulevaisuus

Varusmiehistä kolmasosa kuormittaa kehoaan liikaa

Liikunnan lisääntyminen varusmieskoulutuksessa kuormittaa kolmasosalla liikaa kehoa, ilmenee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen väitöstutkimuksesta.

Kuormitusta tapahtuu eniten niillä, jotka kuntoilevat muita innokkaammin peruskoulutuksen aikana. Kunnon lähtötaso tai lihavuus ei tutkimuksen mukaan vaikuta ylikuormitukseen.

”Kannattaa levätä, jos keho kertoo levon tarpeesta ja se on mahdollista. Varusmiesten kunto nousee parhaiten levon ja rasituksen rytmityksellä”, sanoo tutkija Minna Tanskanen .

Palvelusaikaa edeltävä hyvä kunto auttaa varusmiehiä välttämään sairauksia. Se helpottaa myös sopeutumista harjoitteluun.

Osa tutkittavista sai maastoharjoituksen aikana lisäenergiaa proteiinipitoisista energiapatukoista.

”Taistelumuonapakkausten sisältöä kannattaisi päivittää nautittavammaksi ja helppokäyttöiseksi. On huomioitavaa, että taistelupakkauksista syötiin vain reilut puolet, siis vähemmän kuin oli energiantarve”, Tanskanen pohtii.

Valmennuksen alaan liittyvä väitöskirja tarkastetaan ensi kuussa Vuokatissa.

Lue lisää

Poimintahakkuun kustannusten tutkiminen oli vielä 1990-luvun alussa täysin kielletty – asiaa selvitetään nyt Lapissa

Muonion Kammarissa syödään niin rautua, kebabia kuin mustekalaakin kitsin ympäröimänä – poromakkara yllätti

Taiteilijoiden tehtävänä on tuoda esiin musiikkia, ei itseään – parhaimmillaan pianisti ja laulaja hengittävät samaa ilmaa, kuvailevat Jouni Somero ja Eilamaria Leskinen

Koverra komea kurpitsalyhty pihaa valaisemaan! Led-valot tuovat koristeluun uusia mahdollisuuksia