Maaseudun Tulevaisuus

Villiruoka ryyditti Suomen sijoitusta

Tarja Halla: "Villiruuan puolesta ei puhuta turhaan."

Peittosimme ranskalaiset. Suomi nousi kulinaarille maailmankartalle. Ei anneta periksi lamalle. Tärkeitä huomioita ruokakulttuurimme tilasta kuultiin Suomen kokkijoukkueen palkintojuhlassa Helsingissä.

Suomen lihavati maistui kokkien MM-kisan tuomariston mielestä maailman parhaalta. Metsäisten makujen ryydittämä kokonaisuus oli hieno todiste siitä, ettei meillä turhaan puhuta villiruuan puolesta.

Helmikanaa Lapland tarjoaa kotikokillekin vinkkejä, vaikka kilpailusuorituksen kaltaisia asetelmia ei kotona tehdäkään. Tuomaristo sai maisteltavakseen metsämarjoilla ja ilmakuivatulla porolla maustettua helmikananrintaa. Koipi oli täytetty metsäsienillä  ja katajanmarjoilla. Kyytipoikana tarjottiin sienikermaa, paistettua helmikanan sydäntä ja kivipiiraa. Kuusenkerkät ja tryffeli maistuivat paistoliemessä.

Kokeilun halua herättävät oitis kuusenkerkät, katajanmarjat ja poro mausteen tavoin käytettynä. Metsäsienien ja lihan yhdistäminen taitaa olla monelle kokkaajalle ennestään tuttua, villin luonnon keskellä kun eletään.

Viime viikolla päättyneen kisan pakollinen raaka-aine oli hiukan riistalta  maistuva helmikana, jota tarhataan kisojen isäntämaassa Ranskassa.

MM-kisa oli merkittävä voitto pohjoismaiselle ruualle ja sen kasvavalle kansainväliselle suosiolle, jonka eteen Pohjoismaiden kokit ja ruokakulttuurin edistäjät ovat tehneet pitkään yhteistyötä.

Kisan voiton vei Norja, kolmanneksi tuli Ruotsi ja neljänneksi Suomi. Neljän suoran rikkoi vain Yhdysvallat, joka sijoittui toiseksi.

Huippukokki Matti Jämsén joukkueineen treenasi tinkimättömästi kaksi vuotta kohti menestystä. Äkkiseltään tuntuisi, että Suomen kisamaine tuo vielä paljon potkua elintarvikevientiin ja ruokamatkailuun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elämäni paras ateria vaati yli 800 päivän työn

Hellan kulmalla: Näillä neljällä ainesosalla syntyy täydellinen salaattikastike

Hellan kulmalla: Anna lohen lojua