Ympäristö

Ahvenanmaa käy pian tuulella

Ympäristö 05.10.2015

Aurinkoisella ja 
tuulisella Ahvenanmaalla on hyvät edellytykset tuottaa kaikki energia tuuli- ja aurinkovoimalla.


Jaana Kankaanpää
Ahvenanmaan sähköstä viidennes tuotetaan tuulivoimalla. Määrä on tarkoitus moninkertaistaa lähivuosina.

Ahvenanmaalla käytetystä energiasta viidennes tuotetaan tuulivoimalla. Muutaman vuoden sisällä määrän odotetaan kasvavan 70 prosenttiin.

Kymmenen vuoden sisällä tuulivoima voi kattaa jo liki kaiken energiantarpeen. Näin arvioi asiantuntija Ralf Häggblom Ahvenanmaan teknologiakeskus ÅTC:stä.

Luvat uusien tuulipuistojen rakentamiseksi ovat kunnossa, mutta esimerkiksi tuet ovat vielä auki. Suurin, 100 megawatin, tuulivoimapuisto on suunnitteilla itäiseen saaristoon Föglöhön. Rakennuttajana toimii Allwind Technologies.

Uusiutuvan energian kokonaisuutta on tarkoitus täydentää niin aurinko- kuin bioenergiallakin.

Kiinnostusta maailmalla

Energiapaletin uudistamisella Ahvenanmaa pyrkii maailman johtavaksi uusiutuvan energian mallialueeksi.

Mukana hankkeen esiselvityksessä ovat olleet ÅTC:n lisäksi ABB, Fortum, Wärtsilä ja Empower, VTT, suomalaisia korkeakouluja ja Cleen Flexe-hanke.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, Ahvenanmaasta tulee ensimmäinen erillinen alue maailmassa, jossa on siirrytty kokonaan uusiutuvaan energiaan ja älykkääseen sähköverkkoon. Häggblom on varma, että hanke herättää maailmanlaajuista kiinnostusta.

Samalla hankkeessa mukana olevat yritykset saavat Ahvenanmaasta oivan referenssialueen, mikä hyödyttää Suomen vientiteollisuutta.

Maltillinen investointi

Kyseessä ei ole miljardihanke, vaan verrattain maltillinen investointi. Tarkka hintalappu ei ole vielä tiedossa.

”Ahvenanmaalla asuu vain 29 000 ihmistä, joten energiakäänne saadaan aikaiseksi helposti. Sähköntarve saarella on noin 230 gigawattituntia. Tosin, jos sähkö korvaa fossiiliset polttoaineet, kulutus kasvaa paljon”, Häggblom huomauttaa.

Suuri haaste on sääriippuvaisen energian varastointi. Tekniikkaa kehitetään ympäri maailmaa, myös Suomessa. Häggblom toivoo, että suomalaiset olisivat uranuurtajia tässäkin asiassa.

Hankkeeseen haetaan valtion tukea ja EU-rahaa. Häggblomin mukaan yritykset tekevät investoinnit, mutta rahaa tarvitaan tutkimus- ja kehitystyöhön.

Ahvenanmaalaisten tuulivoimayhtiöiden projektit, jotka ovat jo saaneet luvan, kuuluvat samaan syöttötukijärjestelmään Manner-Suomen kanssa.

Tällä hetkellä saaren sähköstä tuodaan 70 prosenttia Ruotsista, jossa sähkö on halvempaa kuin Suomessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT