Ympäristö

Ainakin 4 000 lohta karkasi kalakasvattamosta Tyyneen valtamereen – "Olkaa kilttejä ja menkää kalaan!"

Ympäristö 25.08.2017

Ekokatastrofin ainekset ovat kasassa Washingtonin edustalla. Karanneet atlantinlohet uhkaavat paikallista tyynenmeren kuningaslohta.


Kimmo Haimi
Kuvan lohi on kuvattu Kotkan Maretarium-akvaariossa. Kassista karkuun päässyt atlantinlohi on yleisimpiä lohilajeja ja elää jopa 13-vuotiaaksi.

Kalastusaluksen miehistö vetää veneeseen atlantinlohta. Tilanteessa ei olisi mitään omituista, ellei kalastusapaja sattuisi sijaitsemaan Tyynessä valtameressä Washingtonin edustalla.

Tuhannet viljellyt atlantinlohet karkasivat lauantai-iltapäivänä kalakasvattamosta Washingtonin Cypress Islandin edustalta.

Kalastajat raportoivat nähneensä tuhansien kalojen hyppivän vedessä.

Kalakasvattamon verkot pettivät lauantai-iltapäivänä. Allas sisälsi noin 305 000 atlantinlohta.

Kalakasvattamon omistava Cooke Aquaculture ja Washingtonin kala- ja riistavirasto yrittävät nyt arvioida, kuinka moni on päässyt karkuun. Paikallisia kalastajia on kehotettu kalastamaan atlantinlohta niin paljon kuin mahdollista.

Cooke Aquaculturen mukaan verkkojen pettämisen taustalla ovat viime lauantaina nähdyn auringonpimennyksen aiheuttamat, poikkeuksellisen suuret aallot ja virtaukset.

Yrityksen selitystä on moitittu valheelliseksi, eivätkä paikalliset kalastajat ole pitäneet viikonlopun aaltoja tavanomaista suurempina.

Villikalojen suojeluun keskittyvän Wild Fish Conservancy Northwest -järjestön johtaja Kurt Beardslee nimittää tilannetta "ympäristöpainajaiseksi."

Pelkona on, että atlantinlohi voisi syrjäyttää paikallisen tyynenmeren kuningaslohen.

"Atlantinlohi tuo tullessaan epäpuhtauksia, viruksia ja parasiitteja. Kaikki ne vahingoittavat tyynenmerenlohta sekä Washingtonin vesiä", Beardslee sanoo.

Myös paikallinen Lummi-alkuperäiskansa on myös ilmaissut huolensa kalastusvesiensä pilaantumisesta.

Tapaus tuskin tekee hyvää yrityksen toiselle hankkeelle: Cooke Aquaculture on aiemmin tehnyt aloitteen vielä isomman lohialtaan rakentamisesta Juan de Fucan salmelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit