Ympäristö

Ankeriaanpoikasten matka tyssäsi Tanskaan

Ympäristö 18.07.2012

Suomen vesiin istutettaviksi tarkoitetut 177 000 ankeriaanpoikasta jäivät eilen saapumatta. Poikaset ovat turvassa ja uusi yritys maahantuonnille on viikon kuluttua.


Mauri Ratilainen

Ankeriaanpoikasia vastassa Helsinki-Vantaan lentokentällä oli eilen illalla kymmenkunta ihmistä eri puolilta Suomea. Kaikille tuli hukkareissu, sillä ankeriaat jäivät Kööpenhaminan lentokentälle.

Toistaiseksi tuntemattomasta syystä lentoyhtiö ei lastannut ankeriaanpoikasia mukaan lennolle.

Vaasasta Helsinkiin ajanut kalastusmestari Kyösti Nousiainen Pohjanmaan elykeskuksesta oli raivannut takakonttiinsa tilaa 20 000 poikaselle. Ne oli tarkoitus viedä suoraa tietä kahteen vesistöön.

”Eipä auta kuin lähteä ajelemaan takaisin kotiin. Uusi yritys sitten myöhemmin.”

Ankeriaat ovat turvassa

Kalatalouden Keskusliiton mukaan pikkuankeriaat ovat turvassa. Kalat Suomeen toimittava ruotsalaisyritys kävi hakemassa poikaset takaisiin omiin akvaarioihinsa.

Uusi yritys ankeriaiden maahantuonnille on sovittu keskiviikoksi 25.7. Poikasista puolet on kustantanut valtio ja puolet kalastusalueiden toimijat. Kalatalouden keskusliiton tiedottajan Tapio Gustafssonin mukaan ankeriaat maksavat noin euron kappale. Ne on pyydystetty merestä Englannin edustalta.

Uhanalaiseksi luokiteltuja ankeriaita on istutettu Suomen vesistöihin jo yli sadan vuoden ajan.