Ympäristö

Luonnonsuojelijatko paljon muita "vihreämpiä"? Tutkimus: Hiilijalanjälki vain 16 prosenttia pienempi

Ympäristö 12.10.2017

Tutkijoiden mukaan koulutuksella ja tiedolla on pieni vaikutus yksilön käytökseen silloin, kun kyse on esimerkiksi ympäristöasioista ja terveydestä.


Jaana Kankaanpää
Tutkimuksessa kerättiin tietoa muun muassa ihmisten lentomatkustamisesta, pulloveden käytöstä ja lihansyönnistä.

Tuore tutkimus osoittaa, että luonnonsuojelijoiksi itsensä kokevat käyttäytyvät melko samalla tavalla verrattuna ihmisiin, jotka eivät koe itseään luonnonsuojelijoiksi. Niin sanotut luonnonsuojelijat käyttäytyvät kuitenkin tutkimuksen mukaan hieman "vihreämmin" kuin muut.

Tutkimuksen ovat tehneet yhdessä kaksi yliopistoa, toinen Britanniasta ja toinen Yhdysvalloista.

Luonnonsuojelijoiksi itsensä kokevat ihmiset kierrättävät muita enemmän ja syövät vähemmän lihaa. Sen sijaan he matkustavat töihin samalla tavalla kuin muutkin. Luonnonsuojelijat myös omistavat muita enemmän kissoja ja koiria.

Luonnonsuojelijoiden hiilijalanjälki oli tutkimuksessa kokonaisuutena laskien enimmillään noin 16 prosenttia muita pienempi eikä ympäristönsuojeluun liittyvän tiedon lisääntyminen pienentänyt tutkittavien hiilijalanjälkeä.

Tulokset vahvistavat tutkijoiden mukaan ajatusta siitä, että koulutuksella ja tiedolla on pieni vaikutus yksilön käytökseen silloin, kun kyse on esimerkiksi ympäristöasioista ja terveydestä.

Ympäristölle ystävällinen teko yhdellä elämänalueella kuten kierrätys ei ole tutkimuksen mukaan johtanut todelliseen, sitoutuneeseen elintapojen muutokseen.

Jos siis yhteiskunnan tasolla halutaan vähentää vaikkapa lentämistä ja lihankulutusta, siihen on pyrittävä sääntelyn kautta, tutkijat suosittavat.

Cambridgen ja Vermontin yliopiston tutkijat keräsivät dataa erilaisista arjen valinnoista. Tietoa kerättiin esimerkiksi pulloveden käytöstä, lentomatkustamisesta, energiankulutuksesta sekä lihansyönnistä.

Luonnonsuojelijoina itseään pitävien ihmisten tottumuksia verrattiin lääketieteen ja talousalan ammattilaisten käytökseen.

Tutkimus on julkaistu ympäristönsuojelun biologisia, yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia seuraavassa Biological Conservation -tiedejulkaisussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT