Ympäristö

Tunnettu muotitalo luopuu turkiksista – "Päätöksestä huolimatta turkiksella on hyvä tulevaisuus", uskotaan Saga Fursilla

Ympäristö 12.10.2017

Saga Fursilla uskotaan, että turkis on vastuullisin materiaali. Oikeutta Eläimille ottaa kansainvälisen yhtiön toimista suoraan kunnian itselleen.


Suomalainen pörssiyhtiö Saga Furs on tehnyt Guccin kanssa yhteistyötä useiden vuosien ajan. Gucci kertoi luopuvansa turkiksien käytöstä ensi kesänä.

Tunnettu muotitalo Gucci ilmoitti eilen keskiviikkona Lontoossa, että se luopuu turkisten käytöstä mallistossaan ensi kesänä. Guccin toimitusjohtaja Marco Bizzarri perusteli tilaisuudessa ratkaisua sillä, että yritys pyrkii kohti eettisiä toimintatapoja ja vastuullista liiketoimintatapaa.

Oikeutta Eläimille -yhdistys ennakoi tiedotteessa, että muotitalon päätöksellä on suuria vaikutuksia, koska yritys on tärkeä suunnannäyttäjä vaatesuunnittelussa.

Suomalainen pörssiyhtiö Saga Furs on tehnyt Guccin kanssa yhteistyötä useiden vuosien ajan.

Saga Fursin muotituotteiden liiketoimintajohtaja Tia Matthews toteaa MT:lle, että muotitalon päätöksellä on toki merkitystä myös suomalaisille turkistuottajille. Saga Fursilla uskotaan kuitenkin, että turkis on vastuullisin materiaali.

"Guccin päätöksestä huolimatta uskomme, että turkiksella on hyvä tulevaisuus", hän sanoo.

Matthwes muistuttaa, että Guccin ratkaisun jälkeenkin yli 70 prosenttia catwalk-mallistoista sisältää turkista.

"Kuitenkin tänään turkis on erittäin muodikas materiaali sen näkyessä kaduilla, liikkeissä, takeissa ja asusteissa", hän jatkaa.

Suurista muotitaloista myös Armani ja Calvin Klein ovat jo lopettaneet turkisten käytön tuotteissaan.

Guccin päätökseen ottivat keskiviikkona kantaa niin Oikeutta Eläimille kuin Animalia.

Animalia arvioi tiedotteessaan, että Guccin päätös syntyi yhdysvaltalaisen The Humane Society of the United States (HSUS) ja italialaisen LAV -eläinjärjestöjen pitkien neuvotteluiden tuloksena. Molemmat toimivat samassa kansainvälisessä verkostossa Fur Free Alliancessa, johon myös Animalia osallistuu.

"Tuotteiden eettisyyttä ajattelevien kuluttajien joukko kasvaa koko ajan. He eivät halua olla osallisina julmassa turkistuotannossa. Gucci on ymmärtänyt tämän. Sen päätös lisää painetta myös muita muotialan toimijoita kohtaan", arvioi Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Oikeutta Eläimille sen sijaan lukee suuren muotitalon päätöksen omaksi ansiokseen.

"Guccin käyttämät turkikset saivat huomiota alkusyksystä, kun Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemat kuvat Suomen turkistarhojen ylijalostetuista ja -syötetyistä ketuista levisivät kansainväliseen mediaan", tiedotteessa kirjoitetaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit