Ympäristö

Kirjolohia karkasi Kemijärvellä – kansalaiset innostuivat kalastamaan

Ympäristö 12.10.2017

Kalastusalueen isännöitsijä toteaa, ettei kaikkia karanneita lohia saada kiinni enää tämän vuoden aikana.


Kari Salonen
Kuvan kala ei liity tapaukseen.

Kemijärvellä karkasi pari viikkoa sitten kirjolohia paikalliselta kalankasvattajalta.

Kirjolohien karkumatka on innostanut kemijärveläisiä kalastamaan normaalia helpompaa saalista. Kylällä puhutaan, että kemijärveläiset kalastavat kirjolohia suurella innolla, ja saavat suuria saaliita.

Kemijärven kalastusalueen isännöitsijä Eero Liekonen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että kirjolohia on pyydetty etupäässä verkoilla. Jonkin verran liikkeellä on hänen arvionsa mukaan myös vapakalastajia.

Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, ettei kalojen karkupaikalla normaalisti kalasteta verkoilla lainkaan. Näin ollen poikkeuksellisen karkulaiset tekevät piikin alueen verkko- ja venemääriin. Sitä kuinka monta kalastajaa karkumatka on innoittanut, Liekonen ei kuitenkaan lähde arvioimaan.

Kalastusalueen isännöitsijä korostaa, että kirjolohien pyytäminen on täysin laillista, kunhan kalastajilla vain on kalastuslupa voimassa.

Liekosen mukaan kalakasvattamon yrittäjälle kävi huono tuuri, kun hän ei osannut ottaa kaikkia luonnon olosuhteita huomioon.

Alue, jossa kirjolohet pääsivät karkumatkalle, on Liekosen mukaan vuokrattu kalayrittäjälle verkkokasvatustoimintaa varten.

Tarkkoja tietoja siitä, minkä verran karkulaisia on saaliiksi saatu, ei Liekosen mukaan ole kellään, sillä saaliita ei seurata. Hän ei myöskään lähde arvioimaan saaliiden mahdollisia määriä.

Kalastusalueen isännöitsijä toteaa, ettei kaikkia karanneita lohia saada kiinni enää tämän vuoden aikana. Osa niistä jatkaa karkumatkaansa ainakin ensi kesään asti.

Pari viikkoa sitten sattunut tapaus, jossa kirjolohia pääsi karkuun kalankasvattamolta, ei ole suinkaan ainoa kerta, kun kirjolohia pääsee karkuun kemijärveläisellä kalankasvattamolta. Liekonen muistaa, että muutama vuosi sitten Kemijärvellä pääsi edellisen kerran kirjolohia karkumatkalle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT