Ympäristö

Kuinka estää roskien pääsy nautojen rehuun? Keksijää odottaa tuhansien eurojen rahapalkinto

Ympäristö 10.11.2017

Etenkin luontoon heitetyt juomatölkit sairastuttavat ja tappavat nautoja.


Roskat eivät kuulu ruohon eivätkä rehun joukkoon, mutta moni nauta syö niitä silti.

Mtech Digital Solutions Oy eli entinen Suomen Maatalouden Laskentakeskus Oy tarjoaa rahaa sille, joka keksii, kuinka vähennetään vierasesineiden pääsyä nautojen rehuun.

Tarkoitus on etsiä keinoja varsinkin roskien torjumiseksi rehussa ja jakaa tietoa roskaamisen haitoista luonnolle ja eläimille.

Mtech Digital Solutions Oy kertoo tiedotteessaan perustavansa tarkoitusta varten Biotalouden Innovaatiopalkinnon, jonka suuruus on 3 000 euroa.

Taustalla on Mtechin tänä kesänä tekemä kysely, jonka mukaan "suuri joukko suomalaisten nautatilojen nautoja kuolee tai sairastuu luontoon heitettyjen juomatölkkien vuoksi".

"Teiden varsille heitetyt tölkit päätyvät pelloille ja silppuuntuvat rehun sekaan aiheuttaen naudoille vakavia sisäisiä vammoja. Merkittävä osa tiloista kärsii myös muiden roskien, kuten lasinsirujen ja muovin aiheuttamista haitoista", tiedotteessa sanotaan.

Biotalouden Innovaatiopalkintoa voi hakea kuka vain, yksittäinen henkilö tai ryhmä. Palkinnon hakuaika alkoi perjantaina ja päättyy 1. maaliskuuta 2018. Palkinnon saaja luvataan julkaista samana päivänä, kun Viikin tutkimustilan naudat kirmaavat kesälaitumelle, viimeistään 15. toukokuuta 2018.

Innovaatiopalkintoehdotukset pyydetään lähettämään digitaalisessa muodossa osoitteen http://blogi.mtech.fi/biotalouden-innovaatiopalkinto kautta. Siellä on myös tietoa säännöistä ja arvioinnista.

Lue myös:

Kyselyn yllättävä tulos: Juomatölkit tappavat lehmiä lähes joka kolmannella nautatilalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit