Ympäristö

Ruotsalaiskalastajat pelkäävät brexitin vievän kalavedet

Ympäristö 26.11.2017

Ruotsalaiset kalastavat ison osan kaudestaan Britannian puolella.


Anniina Luotonen
Makrillin ja sillin kalastajien asiaa ajavan etujärjestön mukaan oikeus kalastaa Britannian vesillä on erittäin tärkeä ruotsalaisille kalastajille.

Ruotsissa kalastajat seuraavat hermostuneina brexit-neuvotteluiden etenemistä. Kalastajat pelkäävät, että he menettävät oikeutensa kalastaa Britannian vesillä, jos Britannia ja EU eivät pääse sopimukseen kalavesistä.

Makrillin ja sillin kalastajien asiaa ajavan etujärjestön mukaan oikeus kalastaa Britannian vesillä on erittäin tärkeä ruotsalaisille kalastajille. Makrilliparvet viihtyvät talvisaikaan syvissä vesissä ja tulevat Ruotsin rannikolle vasta lämpimällä. Ruotsalaiset kalastavat sen takia ison osan kaudestaan Britannian puolella.

Kalastajien etujärjestön SPF:n asiantuntija Reine Johansson arvioi STT:lle, että arviolta kolmannes heidän alansa kalastajien kalastusalueesta kuuluu Britannialle.

"Meidän kalastusaluksemme ovat vahvasti riippuvaisia pääsystä EU:n (Britannian) vesille", Johansson sanoo.

Brexit-neuvotteluissa päästään puhumaan kaloista ja kalastusalueista vasta myöhemmin.

EU-maat ja Britannia ovat jumiutuneet neuvotteluihin eron ehdoista, varsinkin rahasta ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä rajasta. Uusi kauppasuhde ja kalat sen mukana voidaan nostaa pöydälle aikaisintaan ensi vuonna.

Vuosikausia kalastusoikeuksia neuvotellut Johansson muistuttaa, että brexitin edessä kukaan ei voi sanoa olevansa kokenut. Yksikään maa ei ole aiemmin lähtenyt Euroopan unionista ja neuvotellut sen jälkeen uutta sopimusta.

"Sillä ei ole merkitystä, oletko työskennellyt kolme kuukautta vai kolme vuotta, koska kukaan ei ole käynyt tätä läpi", Johansson sanoo.

Johansson ennakoi tiukkoja neuvotteluja, koska "kalavesien palauttaminen Britannialle" oli voimakas lyömäase brexit-kampanjassa. Hän toivoo, että Britannia muistaa kuitenkin kolikon kaksi puolta.

"Ei kannata kuvitellakaan, että Britannia voisi vaihtaa EU:n markkinan esimerkiksi Yhdysvaltoihin. He tarvitsevat tämän markkinan."

Ruotsalaiset kalastajat vakuuttelevat luottavansa siihen, että sopimus syntyy.

"Jos komissio epäonnistuu neuvotteluissa kalastuksesta, se on todella symbolista, ja se on symbolista myös Britannialle", Johansson murahtaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT