Ympäristö

Laittomasti pyydetty kala voi tulla kalliiksi – Leppä toivoo lain kitkevän salakalastajat pois apajilta

Ympäristö 29.11.2017

Luonnonvarakeskus Luken on tarkoitus määrittää laittomasti pyydetyille kaloille hinta ensi vuonna.


Pentti Vänskä
Laittomasti pyydetyille kaloille on tarkoitus saada euromääräiset arvot. Kuvan kalat ovat laillisesti pyydettyjä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on huolissaan salakalastuksen vaikutuksista kalakantoihin. Hän mainitsi asian puheessaan, joka esitettiin tänään kalastuslakipäivillä Jyväskylässä. Tilaisuus kokoaa yhteen kalatalouden ammattilaiset ympäri maan.

"Ministeriöllemme on esitetty paljon toiveita siitä, että kalastuslakiin pitäisi saada taloudelliset arvot laittomasti pyydetyille ja saaliiksi otetuille kaloille. Nyt on päätetty ryhtyä toimeen", Leppä kertoi.

"Toivottavasti uudistus kitkee salakalastusta. Samalla haluamme antaa vahvan viestin siitä, että etenkin uhanalaisten kalojen laiton pyytäminen ja saaliiksi ottaminen on hyvin tuomittavaa ja aiheuttaa taloudellisia menetyksiä kalakantojen elvytystoimenpiteitä toteuttaville tahoille", Leppä painotti.

Taloudellisten arvojen määrittäminen on tarkoitus antaa Luonnonvarakeskuksen tehtäväksi ensi vuonna.

"Hinnoittelu on vasta hyvin alkuvaiheessa. Aika kallisarvoisia kuitenkin ovat tietyt lajit ja yksilöt, kuten järvilohet", kertoo kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Samaan aikaan, kun kalalajien hinnoittelu on käynnissä, maa- ja metsätalousministeriössä selvitetään, minkälaisia muutoksia uudistuksen toteuttaminen edellyttää kalastuslakiin. Selvitystyö on jo aloitettu.

Kun taloudellisten arvojen määrittäminen ja säännösten valmistelu etenevät, aiheesta tullaan käymään keskustelua myös sidosryhmien kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit