Ympäristö

Tilastot väittävät: Brasilialainen pihvi päihittää pohjoisen pavut ilmastovertailussa

Ympäristö 30.11.2017

Tutkijoiden mukaan raflaava johtopäätös ei päde todellisuuden kanssa.


Jaana Kankaanpää
Tilastojen valossa on ympäristöteko popsia brassilihaa.

"Ruotsalainen papu on huonompi ilmastolle kuin brasilialainen pihvi", uutisoi tänään ruotsalainen Jordbruksaktuellt-verkkolehti.

Lehden mukaan tähän suuntaan osoittavat Ruotsin viralliset päästötilastot.

"Se ei ole kuitenkaan koko totuus", jutussa korostetaan. Perusteluna on, että maan rajojen takana aiheutuvat päästöt eivät näy Ruotsin virallisissa päästötilastoissa.

Eikä näin ole vain ruotsalaisissa tilastoissa. Vastaavia tilastointimenetelmiä käytetään kansainvälisestikin.

Tilastoharhat on nostanut esiin luonnonsuojeluyhdistys Naturskyddsföreningen laatimassaan raportissa, jossa se käy läpi Ruotsin tilastoviranomaisen SCB:n tuottamia virallisia tilastoja.

"Raportti käy läpi Ruotsin todelliset kulutuksesta aiheutuvat päästöt. Se merkinnee selkääntaputtelun loppua", Jordbruksaktuellt toteaa ja viittaa maassa vallitsevaan itsetyytyväisyyteen tehdyistä merkittävistä päästövähennyksistä.

Ruotsin ilmastopäästöt ovat tilastojen valossa nimittäin laskeneet vuoden 1990 tasosta 25 prosenttia 54 miljoonaan tonniin.

Luvussa ei ole kuitenkaan huomioitu ruotsalaisten kulutuksesta aiheutuvia 67 miljoonan tonnin kasvihuonepäästöjä maan rajojen ulkopuolella.

"Niiden puuttuminen päästövähennystavoitteista on iso ongelma", lehti siteeraa Naturskyddsforeningenin raporttia.

Päästölaskennan puutteet näkyvät hyvin esimerkiksi elintarviketuonnin ympäristövaikutuksissa – ne kun eivät näy päästöluvuissa, Naturskyddsföreningen korostaa.

Jordbruksaktuellt siteeraa suoraan raporttia:

"Nykymuodossaan ilmastotavoitteet on helpompi saavuttaa kasvattamalla tuontielintarvikkeiden kulutusta kuin syömällä Ruotsissa tuotettua ruokaa, koska Ruotsin rajojen ulkopuolella syntyviä päästöjä ei mitata.”

Toinen ongelma Ruotsin päästölaskennassa ovat lentäen tehdyt ulkomaanmatkat.

"Suositut joulumatkat Thaimaahan tai hiihtolomamatkat Alpeille eivät nekään näy luvuissa", raportissa todetaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT