Ympäristö

Tämän vuoden ilmakuvausurakka valmis – Maanmittauslaitos julkaisi tuoreet kuvat netissä

Ympäristö 20.12.2017

Maanmittauslaitoksen kuvia hyödyntävät laitoksen ohella Maaseutuvirasto ja Metsäkeskuskin.


Kuvakaappaus
Kuvakaappaus Paikkatietoikkunasta. Kuvassa tänä vuonna ilmakuvattua aluetta PIrkanmaalta.

Maanmittauslaitos on saanut valmiiksi tämän vuoden ilmakuvausurakan. Laitos on ladannut sen tuloksena saadut kuvat ortokuvina verkkopalveluihinsa Paikkatietoikkunaan ja Karttapaikkaan.

Lisäksi ilmakuvausaineisto on saatavilla avoimena datana ammattilaisten käyttöön rajapintapalveluissa.

Maanmittauslaitos tuottaa ilmakuvat myös Maaseutuvirastolle ja Metsäkeskukselle. Virastot laativat vuosittain yhdessä ilmakuvausohjelman, jossa on määritelty vuoden aikana kuvattavat alueet.

"Vuoden ilmakuvaussykli menee niin, että keväällä lehdettömään aikaan tehdään Maanmittauslaitoksen ja Maaseutuviraston käyttöön tulevat ilmakuvaukset. Kesällä taas kuvataan Metsäkeskuksen tarpeisiin, koska heille tärkeitä ovat nimenomaan puut eikä maa niiden alla. Syksyllä kuvataan usein vielä sellaisia alueita, joita ei ole saatu keväällä kuvattua haastavien sääolosuhteiden vuoksi", kertoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Jyrki Lämsä.

Maanmittauslaitos hoitaa osan kuvauksista itse ja osan se tilaa ilmakuvausurakoitsijoilta.

Näin huolehditaan Lämsän mukaan Maanmittauslaitoksen ympärivuotisesta ilmakuvauskyvystä. Toisin sanoen Maanmittauslaitos pystyy esimerkiksi kartoittamaan myrskyjen aiheuttamia metsätuhoja tai tulvien aiheuttamia vahinkoja ympäri vuoden.

"Ilmakuvauskyky on kaluston lisäksi myös sitä, että organisaatiolla on osaava henkilöstö. Ilman omaa ilmakuvaustoimintaa tarvittava osaaminen häviäisi muutamassa vuodessa."

Paikkatietoikkuna on kansalaisille avoin karttapalvelu, jossa voi esimerkiksi katsella eri organisaatioiden paikkatietoja ja luoda teemakarttoja. Sen avulla voi myös julkaista kartan omilla verkkosivuillaan.

Karttapaikka puolestaan on Maanmittauslaitoksen maastokartat, ilmakuvat ja taustakartat sisältävä avoin verkkosivusto.

Ennen julkaisua ilmakuva-aineisto georeferoidaan. Se tarkoittaa, että kuville määritellään niiden kuvaushetken paikka ja asento. Sen jälkeen niistä voidaan tehdä georeferoituja tuotteita kuten ortokuvia."

Aiheeseen liittyvät artikkelit