Ympäristö

Susitutkija susien myrkytysväitteistä: "Ei tässä mistään laajemmasta ilmiöstä ole kyse"

Ympäristö 21.12.2017

Susi on viime vuosien aikana myrkytetty varmasti ainoastaan kerran.


Markku Vuorikari
Kuvan susi ei liity juttuun.

Kansanedustaja Markku Eestilä (kok.) on todennut, että nykyinen susipolitiikka kiihdyttää kansalaistottelemattomuutta. Eestilän mukaan susia saatetaan myrkyttää ja niille annetaan makupaloja, jotka aiheuttavat kärsimyksiä ja kuoleman. Hän on todennut, että syöttien sisällä saattaa olla esimerkiksi kolmihaarakoukkuja.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola arvioi Maaseudun Tulevaisuudelle, että hän törmännyt uransa aikana yhden varman myrkytystapauksen lisäksi vain satunnaisiin merkkeihin susien myrkyttämisestä.

Tutkimusprofessori muistaa vuosituhannenvaihteesta yhden varman suden myrkytystapauksen. Tuolloin pannoitettu alfanaaras tapettiin rotanmyrkkynäkin käytetyllä strykniinillä.

Kojola kertoo, että myös Luken suuntaan on kantautunut huhuja Eestilänkin mainitsemista koukuista. Ylipäätään susien myrkyttäminen ei kuitenkaan ole hänen mukaansa yleistä.

"Kyllä tässä semmoinen vaikutelma jää, että ei tässä mistään laajemmasta ilmiöstä ole kyse", hän sanoo.

Tutkimusprofessorin mukaan varman tapauksen lisäksi on satunnaisesti tullut esille viitteitä susien mahdollisesta myrkyttämisestä. Tällöin vaikkapa makkaranpaloja on jätetty luontoon. Hän lisää, että myrkyttämisenkaltaisesta toiminnasta tulee yleensä muutenkin ilmi vain yksittäistapauksia.

Luken maastotöissä tuli Kojolan mukaan viitisen vuotta sitten ilmi tapaus, jossa verellä täytettyjä jäisiä vaahtomuovipalloja oli jätetty susien houkuttimeksi. Pallon ideana oli Kojolan mukaan luultavasti se, että kun susi nielaisee pallon, se alkaa laajentua suden elimistössä ja lopulta eläin kuolee. Siitä, tappoivatko vaahtomuovipallot yhtään sutta, ei kuitenkaan ole tietoa.

Lue lisää:

Kokoomusedustaja: Nykyinen suojelutilanne aiheuttaa susille kärsimystä – "Niille tehdään asioita, jotka eivät ole hyväksyttäviä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit