Ympäristö

Yle: Ikäihmiset joutuneet lähtemään lumievakkoon - lumityöt uuvuttavat runsaslumisessa Itä-Suomessa

Ympäristö 27.12.2017

Pelastuslaitos kehottaa tekemään lumityöt ripeästi, lumiset tiet ja pihat voivat hidastaa avunsaantia hätätilanteessa huomattavasti.


Jaana Kankaanpaa
Lumityöt kannattaa tehdä ripeästi lumen satamisen jälkeen, jotta esimerkiksi ambulanssin kulku ei esty.

Ilmatieteenlaitoksen lumikartan mukaan Pohjois-Karjalassa on paikoitellen jopa 50–75 senttimetriä lunta. Yle uutisoi, että osalle ikäihmisistä lumen kolaaminen pihasta voi käydä liian raskaaksi ja edessä on lumievakko.

"Minä nyt olen vielä toistaiseksi niin hyväkuntoinen eläkeläinen, että ei tässä ole mitään ongelmaa, mutta monet ikäihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa maalla talviajoiksi, koska eivät jaksa tehdä lumitöitä. He asuvat talvet kirkonkylällä esimerkiksi palvelutalossa ja kesäisin palaavat kotipaikoilleen", kertoo Ylen haastattelema ilomantsilainen Rauno Ratilainen.

Ongelma on tuttu myös Joensuun Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kauko Honkaselle.

"Pahinta on se, kun aura-autot lyövät puolen metrin kinokset kovaa lunta teiltä ihmisten kotiteille tai -pihaan. Se on monille liian ylivoimainen homma. Siinä mieluummin lähtee pois omakotitalosta, kun ei jaksa enää tehdä lumitöitä."

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Lauri Hirvonen muistuttaa Ylen uutisessa, että pihojen ja pienten teiden lumityöt kannattaa hoitaa ripeästi lumen sadettua.

"Lumiset tiet ja pihat voivat hankaloittaa esimerkiksi ambulanssin toimintaa ja hidastaa avunsaantia hätätilanteessa huomattavasti."

Ylen uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit