Ympäristö

Omatekoiset aitaukset sallitaan villisikojen elävänä pyynnissä

Ympäristö 01.01.2018

Ruotsissa sallittuja ovat vain ympäristöviraston tyyppihyväksymät aitausmallit.


Kari Salonen
Elävänä pyytäminen aitauksella on yksi vaihtoehto lisätä villisikametsästyksen pyyntitehoa, jos aitaus osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Myös Ruotsissa villisikoja saa pyytää elävänä aitauksen avulla. Ruotsissa sallittuja ovat vain Ruotsin ympäristöviraston tyyppihyväksymät aitausmallit.

Suomessa metsästysasetuksen elävänä pyytävää aitausta määrittelevä teksti on hyvin väljä. Sellaisena se myös tulee pysymään, Etelä-Savon alueen vs. riistapäällikkö Ohto Salo sanoo.

Riistakeskuksen rahoittaman hankkeen tavoite on tuottaa aitauksesta prototyyppi ja kokemuksia sen käytöstä. Kokemukset ja tiedot ovat vapaasti hyödynnettävissä, sanoo Salo.

”Tuskin kovin moni metsästäjä tällaista rakentaa. On kuitenkin tärkeää, että olemme jo etukäteen varautuneet ja kehittäneet välineitä sitä varten, jos afrikkalainen sikarutto leviää Suomeen ja isoja määriä eläimiä pitää saada lopetettua.”

Salo myös toteaa, että villi­sikakantaa ei pystytä maa- ja metsätalousministeriön asettaman tavoitteen mukaisesti puolittamaan kyttäysmetsästyksellä. Elävänä pyytäminen aitauksella on yksi vaihtoehto lisätä pyyntitehoa, jos aitaus osoittautuu käyttökelpoiseksi.

Aitaus mahdollistaisi myös villisian GPS-tutkimuksen aloittamisen Suomessa.

Villisikoja elävänä pyytävä aitaus vireessä kaakossa – portti on etälaukaistava

Aiheeseen liittyvät artikkelit