Ympäristö

Tiesitkö? Voit auttaa joulukuusellasi kaloja

Ympäristö 02.01.2018

Joulukuusi antaa suojaa ja ravintoa kalanpoikasille.


Lari Lievonen
Veteen upotettu joulukuusi toimii erinomaisena kutupaikkana ahvenille ja muille keväällä kuteville kaloille.

Viime loppiaisena Vaasassa upotettiin useita joulukuusia jään alle. Kuusien avulla luotiin lisääntymispaikkoja ahvenille ja muille kaloille. Erinomaisen vastaanoton saanut tapahtuma saa jatkoa tänä vuonna. Oman joulukuusen voi upottaa loppiaisena Vaasassa ja heti seuraavana päivänä Kokkolassa.

Kummassakin kaupungissa ihmiset voivat itse tuoda oman, koristeista riisumansa kuusen tapahtumapaikalle ja laskea sen jään alle kalojen hyödyksi.

Kummassakin tapahtumassa on jäällä mukana paikallisten kalastusseurojen aktiiveja, jotka tekevät jäähän reikiä sekä opastavat ja auttavat kuusien upottamisessa. Jäälle on varattu myös kuusten upottamisessa tarvittavia tiiliskiviä ja narua.

Veteen upotettu joulukuusi toimii erinomaisena kutupaikkana ahvenille ja muille keväällä kuteville kaloille. Lisäksi se antaa suojaa ja ravintoa vastakuoriutuneille, sekä hieman isommillekin kalanpoikasille.

Upotetuille kuusille on Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan huutava tarve etenkin kaupungeissa ja taajamissa, joiden rannoilta sopivat kutupaikat puuttuvat usein lähes kokonaan. Suurimpia syitä kutupaikkojen puuttumiseen ovat rantojen rakentaminen ja raivaaminen sekä ruoppaukset.

Lisätietoa Vaasan tapahtumasta löydät täältä. Kokkolan tapahtumasta saat lisätietoa täältä.

On hyvä muistaa, että kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei myöskään tule upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit