Ympäristö

MTK-Hyrynsalmen puheenjohtaja: "Tilanne on hyvin poikkeuksellinen – isot tukkipuutkin napsahtelevat varoittamatta poikki"

Ympäristö 05.01.2018

Hyrynsalmella Kainuussa lumen aiheuttamista sähkökatkoista kärsi torstaina iltapäivällä parisataa taloutta.


Lari Lievonen
Tältä näytti Sotkamon Paakissa perjantaina iltapäivällä.
Tältä näytti Sotkamon Paakissa perjantaina iltapäivällä.
Markku Vuorikari
Tykkylymi aiheuttaa jännitteitä tukkipuun kokoisiin puihin, jotka saattavat varoittamatta napsahtaa poikki.
Tykkylymi aiheuttaa jännitteitä tukkipuun kokoisiin puihin, jotka saattavat varoittamatta napsahtaa poikki.

MTK-Hyrynsalmen puheenjohtaja Lassi Keränen oli perjantaina iltapäivällä lumitöissä. Lunta satoi myös haastatteluhetkellä

"Tilanne on hyvin poikkeuksellinen", Keränen kertoi.

Kunnassa on evakuointivalmius niiden varalta, jotka eivät sähkökatkojen aiheuttamien ongelmien vuosi enää pystyisi selviytymään kotonaan. Sähkökatkot ovat hankaloittaneet myös lypsykarjatilojen elämää.

"Kaikilla ei ole aggregaattia, mutta niissä tilanteissa on pärjätty naapuriavun turvin."

Keräsellä ei ole lypsykarjaa, mutta sähkökatkojen vuoksi hänkin on joutunut omalla tilallaan tekemään yhden eläinten hoitokerran otsalampun valossa.

Naapuriapu on Hyrynsalmella tärkeätä myös ihmisten selviytymisessä, mutta Keränen kiittää myös ihmisten omaa osaamista poikkeustilanteissa.

"Paikalliset ihmiset ovat aika näppäriä ja sopeutuvaisia. He kehittävät luovia ratkaisuja ja antavat naapuriapua."

Keränen kertoo, että tykkylunta on kertynyt puihin alkutalvesta alkaen, eivätkä ne ole tähän mennessä kertaakaan puhdistuneet.

"Nollakeli ei enää riitä niitä puhdistamaan, vaan tarvittaisiin useita asteita lämmintä useamman vuorokauden ajan. Jos puhdistavaa säätä ei tule, tilanne voi jatkua parikin kuukautta, ennen kuin aurinko lämmittää riittävästi."

Tilanne metsissä on vaarallinen.

"Teiltä katsoen metsien tilanne näyttää karulta. Nyt kun lunta on, isot tukkipuutkin napsahtelevat varoittamatta poikki. Metsiin ei pidä mennä, se on turvallisuusriski", Keränen painottaa ja ihmettelee matkailijoita, jotka näyttävät turhan huolettomasti liikkuvan metsissä.

Korjattu 5.1.2017 klo 14:25 lumitöiden ajankohta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit