Ympäristö

Greenpeacen Harkki vaatii sekä lihansyönnin että lentämisen vähentämistä: "Lentämiseen suhtaudutaan vähän kuin perusoikeuksiin"

Ympäristö 12.01.2018

Ympäristöjärjestöt ajavat voimakkaasti lihansyönnin vähentämistä, mutta lentomatkustamista vastustavia kannanottoja ei juuri kuule.


Lari Lievonen
Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki toivoo ihmisten palaavan 1950-luvun ruokavalioon.

Lihan syöntiä ja lentomatkustamista tulee vähentää, jotta ihmiskunta voi säilyä. Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki ei kuitenkaan pidä siitä, että niitä verrataan toisiinsa, kun kummastakin pitää tinkiä.

"Aikaa on liian vähän sen pohtimiseen, kumman vähentäminen on tärkeämpää", Harkki sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Luken tutkija vertasi lihansyönnin ja lentomatkustamisen ilmastovaikutuksia maataloustieteen päivillä keskiviikkona. Hän arvioi, että yksi Thaimaan lomamatka on yhtä haitallista kuin 8 vuotta naudanlihan syöntiä. Tutkimuksessa arvioitiin myös kasvisruokavalion päästöjä.

Ympäristöjärjestöt ajavat voimakkaasti lihansyönnin vähentämistä, mutta lentomatkustamista vastustavia kannanottoja ei juuri kuule.

Harkin mukaan niitäkin on kuultu, mutta enemmän ehkä ulkomailla. "Ehkä lentämiseen ei ole kiinnitetty niin suurta huomiota kuin lihansyönnin vähentämiseen."

Länsimaissa asuvat ovat tottuneet lentämiseen, ja lentämiseen suhtaudutaan vähän kuin perusoikeuksiin, Harkki pohtii.

"Lentäminen on helppoa verrattuna siitä aiheutuvaan ympäristökuormitukseen, ja se on kaiken lisäksi absurdin halpaa. Silti se on jätetty päästösääntelyn ulkopuolelle", Harkki kritisoi.

Harkin mukaan lentämistä pitää rajoittaa jyrkästi seuraavien 10–15 vuoden kuluessa.

Akkuteknologian kehittyminen tuo kenties lentämisen päästöjä alemmas. Harkki toivoo, että nopeita junayhteyksiä saadaan lisää, Tallinnasta Berliiniin ja aina Etelä-Eurooppaan.

Tavalliset ihmiset voivat vaikuttaa vain osaan aiheuttamastaan päästöistä, ensi sijassa ruokaan ja matkustamiseen.

Sen sijaan asumisessa päästöjen vähentämiskeinoja on vähän etenkin, jos asuu kaukolämmitystalossa. Tekoja pitää siksi vaatia poliittisilta päättäjiltä.

"Ruokailussa voitaisiin palata taaksepäin, 1950-luvulle, jolloin lihaa syötiin paljon vähemmän ja harvemmin kuin nyt."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT