Ympäristö

Eveliina Vallisto pääsi ampumaan ilveksen venäjänajokoira Natjan ajoon Virtasalmella

Ympäristö 22.01.2018

"Kyllä se sykettä nosti, kun huomasi ajon kääntyvän minun passipaikkaa kohti."


Eveliina Valliston ampuma ilves painoi yli 22 kiloa. Venäjänajokoira Natjalle ilves oli kolmas.

Venäjänajokoira Natjalla ja pieksämäkeläisellä Eveliina Vallistolla on takanaan onnistunut jahtiviikonloppu Virtasalmella. Vuoden 2016 keväällä metsästäjätutkinnon suorittanut Vallisto ampui ilveksen Natjan ajoon. Koiran omistaa hänen puolisonsa Henri Brandt.

Ilves paikannettiin ensin jälkien perusteella tietylle alueelle. Natja päästettiin suoraan jäljelle ja petoverinen koira alkoi selvitellä jälkeä omatoimisesti.

"Koiralle on ammuttu viime kaudella kaksi ilvestä. Meillä on yhteensä kolme venäjänajokoiraa, joilla metsästetään vain pien- tai suurpetoja."

Kun koira löysi ilveksen ja ajo lähti liikkeelle, seurasi Vallisto tietysti ajon kulkua tutkan välittämien tietojen perusteella kännykän näytöltä.

Jahdissa oli yhteensä 26 metsästäjää passissa. Kyllä se sykettä nosti, kun huomasin ajon kääntyvän minun passipaikkaa kohti, sanoo Vallisto.

"Alueen tunteminen ja tieto eläinten käyttämistä kulkureiteistä auttaa paljon passipaikkojen suunnittelussa. Se on myös tuurista kiinni, mihin passiin eläin menee. Voi olla, että tämä oli ainutkertainen tilaisuus minulle, eikä toista tule."

Vallisto käy mieluiten pien- ja suurpetojahdeissa. Hän kulki miehensä matkassa useita vuosia metsällä ennen kuin suoritti metsästäjätutkinnon.

Venäjänajokoirien lisäksi heillä on saksanmetsästysterrieri ja harmaa norjanhirvikoira. "Pienpetoja pyydetään pinnalta ja maan alta, sekä käydään toki hirvimetsällä."

Valliston ampuma ilves oli yli 22 kiloa painanut uros. Ruho lähtee Luonnonvarakeskuksen (Luke) suurpetotutkimukselle Taivalkoskelle. Luke tutkii ilveskannan rakennetta sekä ilvesten kuntoa, lisääntymistehoa ja ravinnon koostumusta.

"Talja otetaan talteen ja laitetaan muokkauksen jälkeen esille. Kallo palautuu meille aikanaan Lukelta ja sille on jo paikka tiedossa muiden kallojen vieressä kirjahyllyssä."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT