Ympäristö

Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja vetoaa autoilijoihin: Merkitkää riistakolaripaikat, eläimiä on helpompi etsiä

Ympäristö 23.01.2018

Susi törmäsi autoon perjantaina Hämeenlinnan Rengossa. Auton vauhti ei ollut kova ja susi jatkoi kulkuaan kolarin jälkeen.


Jarkko Sirkiä
Riistakolarin sattuessa kannattaa pysähtyä ja merkitä kolaripaikka sekä soittaa hälytyskeskukseen. Karhu- tai villisikakolarissa on syytä pysytellä kuitenkin autossa oman turvallisuuden takia.

"Sutta seurattiin kolmisenkymmentä kilometriä jälkien perusteella. Se käveli ja juoksi lähes normaalisti, toista takajalkaa se raahasi hieman", kuvailee Rengon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja suurriistavirka-apuhenkilö (srva) Harri Mansikkamäki.

Onneksi Etelä-Hämeessä Rengossa on tällä hetkellä lunta 10–15 senttiä, se helpotti suden jäljitystä ja liikkumisen tarkastelua.

"Susikolaria ei Rengossa ole aiemmin sattunut. Vaikka sudet hyödyntävät mielellään teitä, ne ovat tähän asti osanneet väistää autot."

Riistakolaritilanteessa Mansikkamäki kehottaa autoilijoita pysähtymään ja merkitsemään kolaripaikan tarkasti, sattuipa kolari sitten suurpedon tai hirvieläimen kanssa.

"Puhelu hälytyskeskukseen, sieltä poliisi saa tiedon kolarista ja ottaa yhteyden srva-apuhenkilöön. Nykyinen järjestelmä on erinomainen tavoitettavuuden kannalta, sillä järjestelmään on ilmoitettu kolmen srva-henkilön yhteystiedot riistanhoitoyhdistyksittäin. Jos yksi ei pysty vastaamaan, puhelu siirtyy automaattisesti seuraavalle henkilölle."

Mansikkamäki kertoo, että viime vuoden aikana hänen oman metsästysseuransa alueella lähdettiin 50 kertaa hoitamaan virka-apuna hirvieläinkolaritilannetta.

14 valkohäntäpeuraa, 17 metsäkaurista ja 5 hirveä löytyi. "Loput eläimistä jäivät löytymättä, suurimmasta osasta tapauksista ei löytynyt edes kolaripaikkaa. Kolaripaikan merkitseminen onkin ratkaisevan tärkeää loukkaantuneen eläimen löytämiseksi."

Jos kolaroi karhun tai villisian kanssa, on syytä pysytellä autossa oman turvallisuuden varmistamiseksi, neuvoo Mansikkamäki.

Aiheeseen liittyvät artikkelit