Ympäristö

Tapiolan puheenjohtaja: "Pettäisimme jäsenemme, jos Tapiola tyytyisi katselemaan sivusta suden tappamista"

Ympäristö 01.02.2018

Hallinto-oikeus jäädytti Varsinais-Suomen annetun susiluvan luonnonsuojelujärjestön valituksen perusteella.


Markku Vuorikari
"Tapiola pettäisi jäsenensä, jos Tapiola tyytyisi katselemaan sivusta suden tappamista tilanteessa, jossa suotuisan suojelun taso ja sosiaalinen sietokyky on kolmen vuoden liiallisen metsästyspaineen johdosta entistä kauempana tavoitteesta", Iivonen sanoo.

MT on kertonut aiemmin tapauksesta, jossa oikeus jäädytti Varsinais-Suomeen myönnetyn susiluvan luonnonsuojelujärjestö Tapiolan valituksen takia.

Hannu Laine epäili MT:n mielipideosastolla, että luonnonsuojelijat ja hallinto-oikeuden tuomari ovat tehneet yhteistyötä.

"Yhdistys lienee sopinut jonkun hallinto-oikeuden tuomarin kanssa siitä, että se lähettää etukäteen sovitun valituksen hallinto-oikeudelle. Silloin kyseinen tuomari on voinut jo etukäteen valmistella täytäntöönpanokiellon sisältävän päätöksen. Muuten tätä prosessia ei puolessa tunnissa toteuteta", hän kirjoitti mielipidekirjoituksessaan.

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan puheenjohtaja Leena Iivosen mukaan liiton asema susilupaprosessissa on täsmälleen metsästyslain mukainen. Iivonen muistuttaa, että liitto tai edes sen piirijärjestö ei edusta paikallisväestöä kokonaisuudessaan.

"Sellaista instanssia, joka tähän pystyisi, ei ole, koska paikallisväestö ei ole asian suhteen homogeeninen", hän sanoo.

Iivonen kommentoi Laineen lukijakirjoitusta MT:n verkkosivulla.

Liiton piirijärjestöt edustavat jäsenistöä, jota kiinnostaa ensisijaisesti suden suojelu. Susilupahakemusten määrän perusteella tilanne on Ilvosen mukaan se, että suden sosiaalinen sietokyky lähinnä heikkenee.

"Sudenmetsästykseen puuttuminen ja metsästyksen vastustaminen eivät korreloi kuin korkeintaan suojelun demonisointiin pyrkivissä hallusinaatioissa", puheenjohtaja perustelee monin sivistyssanoin.

Tapiola ei ole puheenjohtajansa mukaan puuttunut millään tavoin metsästykseen, jos se koskee lajeja, joiden kanta kestää metsästyksen edes kohtuudella. Susi ei järjestön mielestä tällaisiin lajeihin lukeudu.

"Tapiola pettäisi jäsenensä, jos Tapiola tyytyisi katselemaan sivusta suden tappamista tilanteessa, jossa suotuisan suojelun taso ja sosiaalinen sietokyky on kolmen vuoden liiallisen metsästyspaineen johdosta entistä kauempana tavoitteesta", Iivonen sanoo.

Siihen, että asioihin kyetään reagoimaan nopeasti, ei Iivosen mukaan sisälly mitään salaperäistä. Järjestöllä on vankka, useamman vuoden kokemus Suomen riistakeskuksen hallintokäytännöistä.

"Se kuitenkin kannattaa pahimmankin mieliharmin keskellä muistaa, että Tapiola ainoastaan saattaa asian vireille ja osallisia sitova päätöksenteko on hallinto-oikeuden vastuulla."

Lue lisää:

Susijahti keskeytyi alkuunsa Varsinais-Suomessa – Lukija: Oikeus pelasi pikapäätöksellä valittajan pussiin

TS: Luonnonsuojelijoiden valitus jäädytti susiluvan

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT