Ympäristö

Pienpetoloukkuja on lauottu luvatta Pohjois-Savossa – "laillisen metsästyksen estäminen on rikollista toimintaa"

Ympäristö 12.02.2018

Poliisi kuitenkin korostaa, että kyse on yksittäistapauksista, ilmiö ei ole lisääntynyt.


Markku Vuorikari
Pyynnissä olevia hetitappavia rautoja ei tarvitse kokea joka päivä, elävänä pyytävät loukut on koettava vähintään kerran vuorokaudessa.

Poliisin tietoon on tullut Pohjois-Savossa yksittäistapauksia pienpetoloukkupyynnin häirinnästä. Elävänä pyytäviä loukkuja on rikottu ja lauottu luvatta pois pyyntivireestä.

Itä-Suomen poliisin ylikomisario ja eräyhdyshenkilö Harri-Pekka Pohjolainen korostaa, että kyse on yksittäistapauksista, ilmiö ei ole lisääntynyt.

”On kuitenkin syytä muistaa, että loukkupyynti on laillista toimintaa, eikä laillisiin pyyntivälineisiin saa kukaan ulkopuolinen koskea. Laillisen metsästyksen estäminen tai vaikeuttaminen on rikollista toimintaa, joka on metsästyslaissa kielletty.”

Elävänä pyytävillä loukuilla ja heti tappavilla raudoilla pyydetään esimerkiksi minkkejä ja supikoiria. Niiden pyynti on sallittu ympäri vuoden.

Minkki- tai supikoiranaaraan tappaminen on kielletty 1.5. – 31.7., jos eläimellä on poikaset.

Petopyyntiä varten metsästäjällä pitää olla metsästäjä­tutkinto suoritettu ja riistanhoitomaksu maksettu sekä metsästysoikeus metsästysalueelle.

Loukkuihin olisi hyvä kiinnittää omistajan nimi ja puhelin­numero. Myös pyyntialueella liikkuville koiranomistajille kannattaa kertoa alueella olevista loukuista, Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Savon piiristä ohjeistetaan.

”Luvat metsästäjillä on lähes poikkeuksetta kunnossa”, sanoo Pohjolainen.

Jos metsästäjä haluaa tarkkailla loukun luona käyviä eläimiä sekä muita kulkijoita, hän voi asentaa alueelle riistakameran. Pohjolaisen mukaan kamerasta ei tarvitse ilmoittaa kyltillä tai muutenkaan, jos maanomistajalta on lupa kameran käyttöön eikä metsästysvuokrasopimus kiellä riista­kameralla kuvaamista.

”Riistakameran käyttö on sallittua, kunhan ei kuvaa kotirauhan piiriin kuuluvia alueita, eli lähinnä kenenkään pihapiiriä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit