Ympäristö

SEY: Eläinsuojelulakiesityksessä valvonta epätasa-arvoista – "tuotantoeläintiloja ei voisi tarkastaa ilman epäilyä"

Ympäristö 12.02.2018

Uusi laki ei riittävästi paranna eläinsuojeluviranomaisten edellytyksiä puuttua eläinsuojelutapauksiin, moittii Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.


Kimmo Haimi
Ilman epäilyä tehtäviä tarkastuksia voisi jatkossa tehdä esimerkiksi paikkoihin, joissa pidetään ammattimaisesti seura- ja harrastuseläimiä.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto antoi uuden eläinsuojelulain lakiluonnoksesta 16-sivuisen lausunnon, jossa esitetään eläinten hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä uudistustarpeita, jotka luonnoksesta vielä puuttuvat, liitto tiedottaa.

Lausunnossaan SEY kiittää hyvistä uudistuksista. Järjestön mielestä lakiehdotuksen lähtökohdat ovat modernit ja kiitettävät, mutta toteutus jää puolitiehen.

Esimerkiksi valvonta on epätasa-arvoista, sillä ilman epäilyä tehtäviä tarkastuksia voisi jatkossa tehdä esimerkiksi paikkoihin, joissa pidetään ammattimaisesti seura- ja harrastuseläimiä. Vastaavaa oikeutta ei kuitenkaan olisi tuotantoeläimiä ammattimaisesti pitävien tiloihin.

"Vaikka eläimen pitäjä rikkoisi lakia jatkuvasti, eläintä ei voisi ottaa häneltä pois, ellei eläimen hyvinvoinnille koidu vakavaa vaaraa. Tämä ei ole eläimen edun mukaista", sanoo SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Laista puuttuu myös velvoite koirien ja kissojen tunnistusmerkintään ja rekisteröintiin, vaikka sen avulla voidaan muun muassa parantaa eläinten palautuvuutta omistajilleen, vähentää maakuntien kuluja löytöeläinten talteenotosta sekä parantaa lain noudattamisen valvontaa monilta osin.

Uusi laki on esimerkiksi tuomassa hyviä kirjauksia haittaa aiheuttavaan eläinjalostukseen puuttumisesta. Näiden valvonta ei kuitenkaan onnistu ilman eläinten tunnistamista.

"Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti edistäisivät eläinten hyvinvointia hyvin laaja-alaisesti. Lain tulisi vähintään ottaa askeleita siihen suuntaan, että tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saadaan Suomessa käytännöksi."

Lakiluonnos ja lausuntopyyntö ovat maa- ja metsätalousministeriön sivuilla. Kuka tahansa voi antaa lausunnon 28.2. asti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit