Ympäristö

Ilvessaalis pieneni 387 eläimeen

Ympäristö 06.03.2018

Luonnonvarakeskus arvioi kannan kooksi pari tuhatta yksilöä. Uusi arvio tehdään keväällä, ja havainnoista toivotaan ilmoituksia suurpetoyhdyshenkilöille.


Petteri Kivimäki
Ilves on Suomen runsaslukuisin suurpeto.

Ilveksen kannanhoidollinen metsästyskausi päättyi helmikuun lopussa, ja saaliiksi saatiin 387 ilvestä. Viime metsästyskaudella saalis oli 399 ilvestä.

Luonnonvarakeskus arvioi, että Suomessa oli ennen nyt päättynyttä metsästyskautta 2 355–2 495 yli vuoden ikäistä ilvesyksilöä.

Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan yhteensä 424 ilveksen metsästämiseen. Luvista 404 myönnettiin poronhoitoalueen ulkopuolelle.

Metsästyksen kannalta kuluneen talven olosuhteet olivat kohtuulliset varsinkin jahtikauden loppupuolella. Lupien käyttöaste laski viime vuoden 95 prosentista 91 prosenttiin.

Luonnonvarakeskus antaa uuden arvion Suomen ilveskannasta keväällä. Kanta-arvion perustana ovat petoyhdyshenkilöiden Tassu-järjestelmään kirjaamat suurpetohavainnot. Erityisesti pentuehavainnot ovat kannan arvioinnin kannalta tärkeitä. Ilveshavainnot voi ilmoittaa suurpetoyhdyshenkilöille, joiden yhteystiedot ovat haettavissa Suomen riistakeskuksen yhteystietohausta.

Ilves esiintyy koko maassa ja se on Suomen runsaslukuisin suurpeto.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT