Ympäristö

Susi uhkasi isäntää aamulla kotiportailla Jepualla

Ympäristö 10.03.2018

Sikatilan isäntä oli lähdössä tilan töihin, mutta joutui palaamaan takaisin sisälle. Useiden talojen pihoissa liikkunut eläin lopetettiin myöhemmin.


Petteri Kivimäki
Jepualla aikuista miestä uhannut susi oli isokokoinen uros. Kuvan susi ei liity tapaukseen.

Erittäin uhkaavasti käyttäytynyt susi lopetettiin lauantaina puoliltapäivin Jepualla. Kyseessä oli jo toinen kerta tällä viikolla, kun susi tuli saman perheen aidatulle kotipihamaalle.

Jepuan Grändenissä sijaitsevan sikatilan isäntä Kenneth Linden oli aamulla lähdössä töihinsä ja avasi ulko-oven.

Pihassa oli susi. Se lähestyi isäntää ja pysähtynyt lopulta noin puolentoista metrin etäisyydelle muristen ja näyttäen hampaitaan. Linden pakeni paikalta takaisin sisälle ja soitti poliisille.

Susi kävi myös trampoliinin alla ja leikkimökin vieressä.

Pohjanmaan poliisilaitos sai asiasta aamulla hieman ennen kello seitsemää ilmoituksen.

Poliisi meni paikalle yhdessä suurriistavirka-avun eli SRVA:n henkilöstön kanssa. SRVA:n suorittamassa jäljestyksessä todettiin, että kyseinen susi oli liikkunut lähialueella seitsemän muunkin talon pihamaalla.

Se ylitti Lapuanjoen siltaa pitkin, eikä mennyt suoraan jään yli.

Asiassa saadun selvityksen perusteella poliisi päätti pyytää SRVA-henkilöstöltä virka-apua kyseisen eläimen lopettamiseksi Poliisilaki 2 luku 16 §:n perusteella, koska eläin oli pelottomasti liikkunut asutuksen keskellä ja käyttäytynyt lopulta uhkaavasti ihmistä kohtaan.

Jäljestys aloitettiin kello ennen aamukymmentä. Susi kääntyi jäljestettäessä vain katsomaan miehiä lyhyen matkan päästä. Suojalumi haittasi jäljestystä, mutta susi ei missään vaiheessa siirtynyt kauaksi ihmisistä tai asutulta alueelta.

Jäljestys päättyi puoli yhden aikaan Sorvistmossenin alueelle, missä susi saatiin ammuttua.

Uudenkaarlepyyn Jepuan ja Kovjoen alueelle annettiin susien karkoituslupa poliisilta helmikuun 21. päivänä. Myöhemmin alueelle on tullut yksi suden poikkeuslupa.

Susilauma on esimerkiksi käynyt repimässä ja tappamassa turkistarhalla viisi kettua. Sudet ovat käyneet lähipäivinä jo neljä kertaa turkistiloilla sisällä tarha-alueella.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT