Ympäristö

Puolustusvoimien harjoitusalueella erotellaan pian pissat kakasta – tavoitteena kehittää "liikuteltava lannoitetehdas"

Ympäristö 12.03.2018

Ravinteiden talteenotto käymäläjätteestä on tulevaisuutta. Jätöksiä voitaisiin kerätä ja käsitellä ulkoilmatapahtumissa.


Jaana Kankaanpää
Ulkoilmatapahtumissa voitaisiin kerätä ja käsitellä ihmisperäisiä jätöksiä, jotta niistä saataisiin ravinteet turvallisesti kiertoon.

Kenttäkäymälöistä pyritään kehittämään "liikuteltavia lannoitetehtaita" uudessa, kaksivuotisessa hankkeessa. Tavoitteena on rakentaa kompakti käymäläjätteen käsittelylaitteisto, jota voidaan siirtää helposti erilaisiin ulkoilmatapahtumiin.

Kiertotalouden hengessä ravinteet halutaan talteen haitattomassa muodossa myös ihmisten jätöksistä.

"Taustalla on halu etsiä lähtökohtaisesti puhtaimpia jätejakeita kierrätykseen", kertoo hankkeen vetäjä Johanna Kallio Suomen ympäristökeskuksesta. Hän arvioi, että ulosteen ja virtsan syntypaikkaerottelu helpottaa myös vesihuoltoa tulevaisuudessa.

Hankkeen nimi on Mobiili ravinteiden talteenotto kenttäolosuhteissa eli Mortti. Siinä arvioidaan, kehitetään ja testataan erilaisia keräys-, talteenotto- ja käsittelyratkaisuja.

Kehitettävää järjestelmää on suunniteltu koekäytettävän puolustusvoimien harjoitusalueella, sillä niillä on toimintaa ja käyttäjiä jatkuvasti.

"Liikuteltavalle lannoitetehtaalle" on käyttöä kaikenlaisissa suurissa tapahtumissa, joissa tarvitaan väliaikaisesti suuri määrä käymälöitä.

Hanketta rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Syke, Tampereen ammattikorkeakoulu, Käymäläseura Huussi ry ja Puolustushallinnon rakennuslaitos vastaavat projektin toteuttamisesta.

Alkuperäinen hankeidea osallistui Sitran Ravinnekierto Challenge -kilpailuun.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT