Ympäristö

Matkailuyrittäjä törmäsi petovihaan Lieksassa – oma koira ammuttiin sutena ja metsästä löytyi syöttejä

Ympäristö 29.03.2018

Laillisia haaskoja pitävä luontoyrittäjä Eero Kortelainen väittää saaneensa tappouhkauksia "susien houkuttelusta".


Lari Lievonen
Matkailuyrittäjä Eero Kortelainen toivoo, että metsästyksen valvontaa lisätään.
Matkailuyrittäjä Eero Kortelainen toivoo, että metsästyksen valvontaa lisätään.
Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Heli Siitarin mukaan ahma ei aiheuta haittaa metsästäjille.
Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Heli Siitarin mukaan ahma ei aiheuta haittaa metsästäjille.

Yrittäjä Eero Kortelainen pyörittää suurpetojen katselua ja kuvausta tarjoavaa matkailuyritystä Lieksan Kontiovaarassa. Hänen yrityksellään Erä-Eerolla on metsässä laillisia haaskoja kuvaskojujen- ja mökkien yhteydessä.

Ahkerimmat, liki päivittäiset kävijät haaskoilla ovat ahmoja. Kesäisin voi nähdä myös karhuja. Sen sijaan sudet ovat melko harvinaisia vieraita. "Kesällä viimeksi on susi kuvattu", Kortelainen kertoo.

Yrittäjä arvioi, että susia on ylipäätään hiippaillut alueella enemmän kannanhoidollisen metsästyksen alkamisen jälkeen.

"Viime ja toissavuonna laumat levisivät ja tilanne eskaloitui. Alueellahan ei susia aiemmin esiintynyt, aivan satunnaisesti kerran tai pari vuodessa oli sutta nähty kojualueella. Sitten kannanhoidollisen metsästyksen yhteydessä metsästetyt alfat sekoittivat pakan. Laumat levisivät Lieksan pohjoisosissa ja yksittäisten susien määrä alkoi lisääntyä. Ne eivät saaneet yksin pyydettyä suurriistaa, joten ne ovat sitten turvautuneet koiriin ja muuhun pihapiiristä saatavaan ravintoon."

Osa paikallisista syyttää Kortelaista susien houkuttelusta alueelle ja siten koiravahinkojen aiheuttamisesta. Kortelainen kertoo kokeneensa vuosien saatossa kaikenlaista ja tietävänsä, miltä tuntuu olla "syntinen ja vihattu".

"Minua on syytetty susien ruokinnasta pitemmän aikaa, mutta olen sanonut, että noin 15-vuotisen seurantamme aikana kojukirjoihin ei ole kertynyt asiakkailta kovinkaan monta merkintää susista. Vasta kannanhoidollisen metsästyksen alettua alkoi merkintöjä ilmestyä."

Kortelaisen mukaan susien ilmestyminen haittaa myös luontokuvausbisnestä, koska sudet säikyttelevät ahmoja.

"Sudet kyttäävät emoahmoja ja ryöstävät niiltä ruuat, joita ne yrittävät kuljettaa pentueilleen. Susi on niin arka, ettei se uskalla tulla itse haaskalle asti."

Erä-Eeron asiakkaat ovat valtaosin ulkomaalaisia. Parhaillaan kuvauspaikalla on venäläisiä. Sana "maailman varmimmasta ahmankuvauspaikasta" on kirinyt laajalle.

Kortelaisen mukaan matkailuyrityksen pyörittäminen on vaikeaa, kun petoasioista tulee jatkuvasti kiistaa.

"On tullut tappouhkauksiakin, joista olisi voinut nostaa syytteitä, mutta en ole viitsinyt. Yritän elää tässä keskitiellä, etten ärsyttäisi ketään."

Kuusi vuotta sitten metsästäjät ampuivat hänen saksanpaimenkoiransa sutena. Tapahtumahetkellä koira juoksi Kortelaisen moottorikelkan perässä noin 200 metrin päässä. Tapauksen uutisoi silloin muun muassa Ilta-Sanomat.

Kortelainen sai menetetystä koirasta pienen korvauksen.

Kortelainen kiistää itse häirinneensä koskaan metsästystilanteita. Hänen mailleen, lähelle kuvauskojuja, hän ei metsästäjiä halua.

Myös ahmat ovat saaneet maistaa Kortelaisen mukaan petovihaa. Edellisenä syksynä Kortelainen toimitti maastosta löytyneitä syöttejä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi. Niistä löytyi muun muassa lasimurskaa.

"Syöttejä tuotiin alueelle useampaan otteeseen. En ymmärrä tätä välinpitämättömyyttä ja tekijöiden järjen vähyyttä. Myös koirat ja linnut saavat osansa näistä tekosista. Ilmeisesti metsässä ei saisi olla muita kuin saaliseläimiä."

Kortelaisen mukaan viime syksynä lähitienoolta löytyi lapinpöllö ammuttuna. Yrittäjä ei ilmoittanut tapauksesta viranomaisille. Yhdestä laittomasta haaskasta hän sen sijaan kertoo tehneensä ilmoituksen. Kaikesta häiriöstä hän ei viitsi ilmoittaa, koska ei halua haastaa riitaa.

Kortelainen toivoo, että metsästyksen valvontaa lisättäisiin yleisesti ottaen. Kustannukset voitaisiin sisällyttää metsästysmaksuihin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT