Ympäristö

Hallitus ehdottaa, että vapaa-ajankalastajat voisivat myydä saalistaan kauppoihin ja ravintolaan – "Perusteleminen normien purkamisella keinotekoista"

Ympäristö 13.04.2018

Kalastusjärjestöjen mielestä byrokratian purkamisen sijaan esitys kasvattaisi toteutuessaan harmaata taloutta, vaikeuttaisi valvontaa ja heikentäisi elinkeinokalatalouden kannattavuutta.


Pekka Fali
Kalastusoppaiden sekä vapaa-ajan- ja ammattikalastajien mielestä vapaa-ajankalastajien saaliin myynnin sallimisen perusteleminen normien purkamisella on keinotekoista.

Suomen kalastusoppaat, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ja Suomen Ammattikalastajaliitto ovat huolissaan hallituksen kehysriihessä esiin nousseesta esityksestä, joka sallisi vapaa-ajankalastuksessa pyydetyn saaliin myymisen kauppoihin ja ravintoloihin.

Kalastusoppaiden sekä vapaa-ajan- ja ammattikalastajien mielestä vapaa-ajankalastajien saaliin myynnin sallimisen perusteleminen normien purkamisella on keinotekoista. Byrokratian purkamisen sijaan esitys kasvattaisi toteutuessaan harmaata taloutta, vaikeuttaisi valvontaa ja heikentäisi elinkeinokalatalouden kannattavuutta.

"Tätäkö hallitus haluaa?", Suomen kalastusopaskillan puheenjohtaja Markku Tiusanen, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Markku Marttinen ja Suomen Ammattikalastajaliiton toimitusjohtaja Kim Jordas kysyvät yhteisessä kannanotossaan.

Merialueelta pyydetyn vapaa-ajankalastajien saaliin kauppaaminen on kielletty EU:n kalastuksenvalvonta-asetuksella. Esitys saaliin myynnistä kauppoihin ja ravintoloihin koskisi siis sisävesiltä pyydettyä saalista.

Nykyisen kalastuslain mukaan vapaa-ajankalastajat voivat myydä satunnaisesti vähäisen määrän sisävesiltä pyydettyä saalista suoraan naapureille, tuttaville ja muille kuluttajille. Kauppaan ja ravintoloihin tapahtuva myynti sen sijaan on täysin kielletty.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT